Hlavní obsah

Maďary pobouřily prémie ministrů

Právo, Ivan Vilček
BUDAPEŠŤ

Maďarská veřejnost s pobouřením reagovala na zveřejnění výše odměn ministrů. Vláda premiéra Ference Gyurcsánye totiž na jedné straně zavádí tvrdá úsporná opatření v zájmu stabilizace ekonomiky, ale na straně druhé rozdává statisícové prémie.

Článek

Podle maďarských médií nedostávali ministři tak vysoké odměny od roku 2002 a zaráží, že se tak stalo právě v roce označovaném za klíčový pro nastartování ekonomických reforem. Na pobouření veřejnosti už nic nezměnilo ani prohlášení vlády, že ministři si odměny nepřevezmou, nebo je v plné výši darují na charitativní účely.

Nejvyšší částky dostali premiérovi lidé

Nejvyšší prémie dostali ministr zemědělství Gráf a pověřenec vlády pro rozvojové investice Bajnai, v přepočtu shodně po 140 tisících Kč. Oba patří k blízkým premiérovým spolupracovníkům. Odměnu odpovídající 100 tisíc Kč dostali ministři práce Kis, obrany Szekeres a školství Hiller, jenž je současně šéfem Maďarské socialistické strany.

Odměny byly zveřejněny téměř ve stejné době jako informace o zavedení poplatků ve zdravotnictví, o zvýšení cen tepla domácnostem o sedmatřicet procent a o zdražení jízdného v budapešťské hromadné dopravě o čtrnáct procent.

V zemi platí úsporná opatření a chystá se další zdražování

To vše rozhořčilo maďarskou veřejnost a zvýšilo napětí ve společnosti. Maďaři letos reagovali ostrými protesty proti odhalení, že premiér Gyurcsány před volbami lhal o stavu ekonomiky.

"Mám pocit, že vláda chce zase lidi naštvat. Vždyť to není tak dávno, co byly ulice plné demonstrantů: teď nám přikazují utahovat opasky a sami si nadělují královské odměny," rozčiluje se Károly Miklós z Budapešti. "Ty vládní prémie považuji za provokaci. Pokud se má šetřit, tak ať jdou ministři příkladem," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám