Hlavní obsah

MAAE: Jaderné aktivity KLDR nemáme pod kontrolou

DPA, ČTK, Vladimír Plesník
PCHJONGJANG, 26. prosince 2002

Krize kolem severokorejského jaderného programu je vážná. Potvrzují to i slova ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammada Baradeje, který v rozhovoru pro americkou televizní stanici CNN ve čtvrtek přiznal, že jeho agentura už nemá jaderné aktivity KLDR pod kontrolou.

Foto: ČTK/EPA

Severokorejská jaderná elektrárna Jongbjong

Článek

Severní Korea dala přemístit do jaderného reaktoru v Jongbjonu tisíc palivových tyčí. Baradej poukázal na to, že plutonium vyrobené v tomto reaktoru může být okamžitě "použito při výrobě jaderných zbraní". "Nemáme možnost jejich činnost ověřit; situace je velmi znepokojující," dodal.

Podle mluvčího MAAE Marka Gwozdeckého již KLDR z jaderných zařízení v Jongbjonu odstranila téměř všechny pečeti a vyřadila z provozu všechna monitorovací zařízení, která tam nechala před časem v rámci kontrolních opatření instalovat OSN.

Soul se nabízí jako prostředník

Jihokorejský prezident Kim Te-džung dnes uvedl, že jeho země musí sehrát vedoucí úlohu při řešení této krize. Stanovisko Soulu, který prosazuje dialog s Pchjongchjangem o zmírnění napětí, by mělo být podle Kima vnímáno jako součást mezinárodní odpovědi na severokorejské jaderné snahy. Jižní Korea posílí spolupráci vedle Spojených států a Japonska také s Evropskou unií, Čínou a Ruskem, dodal prezident.

Pozorovatelé uvádějí, že Kimovy poznámky mohou být signálem rostoucí snahy o zprostředkování dialogu mezi Washingtonem a Pchjongchjangem.

Ohniskem je zastavení dodávek ropy

Severokorejská jaderná zařízení byla zmrazena v roce 1994 na základě dohody se Spojenými státy, podle níž mezinárodní konsorcium dodávalo Pchjongchjangu ropu.  Washington však dodávky paliva v listopadu zastavil poté, co se Severní Korea přiznala k tajnému jadernému programu. KLDR tvrdí, že začala oživovat elektrárny a další jaderné provozy, aby údajně nahradila ropu ve svém energetickém systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám