Hlavní obsah

Lukašenko podle volební komise jasně uspěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINSK

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v nedělním referendu jasně vyhrál. Pro to, aby se mohl ucházet o třetí mandát za sebou, hlasovalo přes 77 procent voličů, oznámila v pondělí ráno ústřední volební komise po sečtení téměř všech odevzdaných hlasů.

Foto: archiv nemocnice

Před pěti lety se nemocnice rozhodla, že bude monitorovat názory pacientů na léčbu, pobyt, stravu, chování, či přístup personálu.

Článek

O Lukašenkově budoucnosti rozhodovalo sedm miliónů voličů. Pro změnu ústavy se muselo vyslovit padesát procent z nich. 

"Je to přesvědčivé vítězství. Pokládám to za elegantní vítězství," prohlásila předsedkyně komise Lidia Jermošinová. Neupřesnila, kdy by mohly být zveřejněny konečné oficiální výsledky. Potvrdila, že se parlamentních voleb a ústavního referenda v Bělorusku zúčastnilo téměř 90 procent registrovaných voličů.

Současně s plebiscitem proběhly také parlamentní volby. Během hlasování úřady nezaznamenaly žádnou větší výtržnost.

Pracuje pro národ

"Získám-li důvěru občanů, řekne-li lid ano, budu se cítit lépe a slibuji, že v příštích dvou letech budu pracovat s ještě větším zápalem," řekl novinářům Lukašenko poté, co dopoledne odevzdal svůj hlas v Minsku.

Dodal, že on nepracuje "v zájmu žádného klanu anebo skupiny, ale pro národ". Prezident přitom znovu odmítl obavy Západu, že by volby a referendum mohly být zmanipulované.

Na neregulérnost hlasování upozorňovaly protesty v několika městech Evropy. "Musíme stále protestovat proti Lukašenkovi a jeho politice, která je nehumánní a namířená proti národu a demokracii," řekl ČTK organizátor akce v Praze Auhien Sidoryk.

Podezření z manipulace

Pochyby o možném zmanipulování výsledků vyslovily Spojené státy a Evropská unie.

Lukašenko je považován za posledního diktátora v Evropě. Pro své autoritativní sklony má potíže v zahraniční politice. Jeho styl vládnutí odmítají nejen USA, ale i EU a Rusko.

Do čela Běloruska se dostal v roce 1994. Kvůli mezinárodní izolaci se země záhy dostala do ekonomických problémů.

Měsíční příjem nedosahuje v průměru ani 150 dolarů (asi 3750 Kč) měsíčně, průměrný důchod je zhruba poloviční. Osmdesát procent průmyslu je stále ve vlastnictví státu.

Reklama

Související články

Bělorusko popírá, že Husajnovi poskytlo pasy

Bělorusko v pátek odmítlo tvrzení, že poskytlo cestovní pasy bývalému iráckému vůdci Saddámu Husajnovi. Poradce a blízký spolupracovník běloruského prezidenta...

V Lukašenkově vládě padaly hlavy

Předsedu vlády Henadze Navického, jeho náměstka Alexandra Popkova a ministra zemědělství Mikalaje Rusého odvolal ve čtvrtek z funkcí běloruský prezident...

Výběr článků

Načítám