Hlavní obsah

Londýnské letiště ohrožoval muž s granátem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Obavy z teroristického útoku ve čtvrtek ještě více proměnily Londýn v silně střeženou pevnost. Na londýnském letišti Heathrow hlídkují stovky vojáků s transportéry již od úterý. Ve čtvrtek se britským policistům na letišti Gatwick podařilo zajistit muže, který měl v zavazadle údajně ostrý granát.

Foto: Martin Seidl
Článek

Policisté z preventivních důvodu vyklidili jeden z terminálů tohoto letiště a zastavili veškeré odlety. Podle informací ČTK by policisté měli hlídkovat u dalšího letiště Stansted. Dvě podezřelé osoby byly dopoledně zadrženy i u Heathrow.

Britská vláda v pondělí zvažovala úplné uzavření mezinárodního letiště Heathrow v souvislosti s hrozbou teroristického útok. Nakonec pouze rozmístila na příjezdových komunikacích k letišti asi 450 vojáků v obrněných transportérech a tisíc policistů. [celá zprava] Ministr vnitra David Blunkett uvedl, že zastavení provozu na nejrušnějším letišti světa by bylo velkým vítězstvím teroristů. Mluvčí Scotland Yardu odmítl upřesnit hrozbu, naznačil však, že mělo jít o útok raketou odpálenou ze země. [celá zprava]

Premiér Tony Blair v úterý řekl v parlamentu, že bezpečnostní opatření jsou klíčová pro "pocit ochrany a bezpečí, který lidé potřebují". Lidé si však nejsou jisti, zda jsou taková opatření opravdu nutná, či zda se jedná o propagandu před plánovaným útokem na Irák. Předseda Blairovy vládnoucí Labouristické strany John Reid prohlásil, že Británie nyní čelí stejnému ohrožení, jaké představovaly útoky z 11. září 2001 na Spojené státy.

Reklama

Související články

Británie přesunula do Londýna armádu

Velká Británie přesunula během dnešního rána do hlavního města Londýna část armády. Velkou bezpečnostní akci spojenou se zpřísněním kontrol na hranicích,...

Výběr článků

Načítám