Hlavní obsah

Londýn zavrhuje dohled unijního soudu po brexitu

Právo, DPA, ČTK, mcm

Na podmínky hospodářské soutěže v obchodních vztazích Británie s Unií nesmí dohlížet Evropský soudní dvůr. Při svém vystoupení v Bruselu s tím přišel tento týden hlavní britský vyjednavač David Frost.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Stoupenec brexitu v Bulicích Londýna

Článek

„Pokud si někdo myslí, že bychom mohli přijmout dohled EU nad tzv. rovnými podmínkami, prostě nechápe smysl toho, co děláme,“ řekl Frost v přednášce na univerzitě v Bruselu.

Británie se podle něj nezapojí ani do žádných unijních programů a agentur, kde by podléhala dohledu soudního dvora Unie. „Musíme být schopni přijímat zákony, jež nám vyhovují, což je v naší vizi ústřední prvek,“ zdůvodnil odpor k němu.

Johnsonova vláda plánuje razantně omezit příliv levné pracovní síly z Evropy

Evropa

Londýn je podle něj připraven obchodovat s Unií po skončení přechodného období třeba i na základě pravidel Světové obchodní organizace, tj. bez dosažení jakékoli dohody s ní.

„Zjevně budou jednorázové náklady při vzniku celních a regulačních hranic (EU s Británií),“ podotkl k této možnosti Frost. Varování před dopady takového přístupu Londýna odbyl slovy: „Zmínky o tom, že nastanou problémy v obchodě, nás neděsí.“ Dlouhodobé výhody pro Británii podle něj převáží nad náklady, které nyní hrozí.

Francie a Británie se kvůli brexitu roztrhají na kusy, zní z Paříže

Evropa

Frost připustil, že obě strany musí vyjít z modelů, jež vznikly při dojednávání jiných unijních dohod o volném obchodu. Oznámil také, že britská pozice bude „v písemné formě“ předložena příští týden. „Neusilujeme o nic speciálního,“ tvrdil.

Agentura Reuters označila Frostovo vystoupení za reakci na lednový projev předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové na britské London School of Economics.

Bude rozkmotření?

Šéfka Komise tehdy Brity varovala, že když budou i nadále trvat na některých svých požadavcích, doplatí na to. Pokud tedy Londýn nebude respektovat unijní pravidla týkající se životního prostředí, pracovních podmínek, daní či státní pomoci, nemůže se podle ní dočkat „plnohodnotného přístupu na největší jednotný trh na světě“.

Německo a Rakousko nechtějí platit více do rozpočtu EU

Zahraniční

„Myslím, že v obchodních otázkách a u mechanismu budoucích vztahů, o nichž začneme jednat, se rozkmotříme. Ale to je součást vyjednávání: každý bude hájit své zájmy,“ komentoval o víkendu blížící se jednání šéf francouzské diplomacie

Jean-Yves le Drian.

O vztazích po brexitu se začne jednat počátkem března. Týmy Davida Frosta a hlavního unijního vyjednavače Michela Barniera budou mít na dosažení dohody čas do konce roku, kdy skončí přechodné období. Britský premiér Boris Johnson ho odmítá prodloužit a Frost tento postoj ve svém projevu podpořil. Během přechodného období musí Británie dodržovat unijní pravidla, na jejichž podobu již nyní nemá vliv.

Co zamýšlí Brusel
Návrh mandátu pro jednání zveřejnila Unie minulý týden, konečná verze má být 25. února
Návrh požaduje, aby Londýn po 31. prosinci 2020 necouval od dosavadních standardů pro životní prostředí, pracovní a sociální záležitosti
EU chce, aby se Británie „dynamicky přikláněla“ k jejím pravidlům pro státní pomoc a konkurenci
Londýn má vytvořit nezávislé těleso pro dohled na pravidla, jež má spolupracovat s Komisí
Evropský soudní dvůr má být konečný rozhodčí v otázkách evropského práva

Reklama

Výběr článků

Načítám