Hlavní obsah

Londýn: s atentáty jsou spojení zastřelený i zatčený muž

Novinky, CNN, BBC, lh, Sky News
LONDÝN

Londýnská policie zastřelila v pátek dopoledne ve stanice metra Stockwell po honičce muže, jehož pokládala za sebevražedného atentátníka. Dalšího podezřelého muže ve Stockwellu zatkla

Článek

Londýnská policie také potvrdila, že v souvislosti s atentáty byl na jihu metropole při akci ve Stockewellu zatčen muž. Neuvedla však další podrobnosti, ani to, zda jde o jednoho ze čtyř atentátníků.

Šéf londýnské policie Ian Blair potvrdil, že zastřelený muž není jedním ze čtyř podezíraných pachatelů. Byl však sledován v souvislosti s vyšetřováním, byl považován za velmi nebezpečného a protože nereagoval na výzvy policistů, byl zneškodněn.

Už předtím uvedl: "Každá smrt je hluboce politováníhodná, ale je potřeba rozumět situaci, kdy muž odmítl poslechnout instrukce policistů.

Odpoledne policisté také zadrželi na Canary Wharf dosud neidentifikovaného podezřelého muže.

Další muž byl zadržen na druhém největším nádraží Snow Hill v Birminghamu v centrální Anglii. Pyrotechnici tam byli přivoláni k dvěma podezřelým zavazadlům. Budova byla evakuována a přístupové cesty k ní uzavřeny. Ani v tomto případě není jasné, zda zatčený má co do činění se čtvrtečními atentáty.

Policista se střelbou neotálel

Svědci citovaní CNN uvedli, že podezřelý s asijskými rysy prošel prostorem pro označování lístků. Nevyslechl však výzvy zhruba desítky neuniformovaných policistů k zastavení a začal před nimi utíkat po nástupišti. Poté, co zakopl, na něj jeden z pronásledovatelů pětkrát vystřelil z ruční zbraně.

"Muž se dostal do konfliktu s policisty a následně byl postřelen. Lékaři, kteří dorazili na místo, mohli už konstatovat jen smrt zraněného," sdělil mluvčí Scotland Yardu.

"Utíkal, oni ho následovali. Varovali ho a pak na něj stříleli," uvedl korespondentka BBC a dodala: "Zavolali letecké záchrannou službu, dělali vše, aby ho zachránili. Zemřel na místě."

Svědek Mark Whitby mrtvého popsal jako velkého muže oblečeného do velkého kabátu. Podle něj se v době, kdy ho dostihla policie, snažil nastoupit do vagónu. "Policista, jenž stál nejblíže u mě, měl v ruce černou automatickou pistoli. Namířil na toho chlapa a pětkrát do něj vystřelil," pokračoval Whitby.

.: klikněte pro větší mapu

Kolem Stockwellu vytvořily bezpečnostní složky zhruba 200 metrovou zónu, kterou vyklidily.

Uzavřena Harrow Road

Policie odpoledne prohlížela dům v Harrow Road. Objekt obklíčila, použila rovněž robot na vyhledávání výbušnin a speciálně cvičené psy. Údajně se ozvaly menší exploze. Muži zákona tamní obyvatele krátce před 14 hodinou tamního času (15 SELČ) vyzvali, aby nevycházeli z domu.

Hlášení bomby v mešitě

Policie vzápětí po incidentu obklíčili jednu z hlavních mešit ve městě, a to na východě metropole. Jak se později ukázalo, anonym oznámil na tísňovou linku, že tam do 1,5 hodiny vybuchne nálož.

Specialisté se psy objekt podrobně prohledali a za necelou hodinu označili za bezpečný.   

Spekulace o sebevrahovi

"Můžeme potvrdit, že krátce po 10. hodině (11. SELČ) policisté stříleli na muže ve stanici metra Stockwell," uvedl Scotland Yard. Na místo dorazily posily, které nyní stanici prohledávají. Přijela i sanitní vozidla. Provoz metra na Severní lince byl pozastaven.

Jeden z pasažérů Briony Coetsee vše popsal: "Byli jsme v metru a slyšeli výzvy: odejděte, odejděte - pak nastala střelba."

Právo hned střílet

Londýnská policie přijala po včerejších událostech mimořádná opatření. Podle nich mohou muži zákona na lidi podezřelé z přípravy teroristických útoků bez vyjednávání okamžitě střílet.

Potvrdí-li se informace o zneškodnění teroristy, půjde během necelého dne o pátý atentát. Čtyři rozbušky k náložím - tři v metru a jedna v autobuse - vybuchly v Londýně včera. [celá zpráva]

Samotné nálože neexplodovaly jen kvůli technickým závadám. K akci se přihlásila buňka teroristické islámské organizace al-Kajdá. [celá zpráva]

Stanice Stockwell, kde se odehrál dnešní incident, bezprostředně sousedí se stanicí Oval, kde došlo k útoku včera.

Teroristé s vazbami na al-Kajdá poprvé udeřili v Londýně 7. července. Usmrtili 56 lidí, více než 700 zranili. [celá zpráva]

Chronologie střelby

  • 14.40 Policie začala prohlížet dům v západolondýnské části Harrow Road. Objekt obklíčila, použila robot na vyhledávání výbušnin. Ozvaly se menší exploze.
  • 13.20 Severní linka již funguje, vyjma úseku od Kenningtonu po Morden. Linka Victoria je rovněž v provozu, vlaky ale nezastavují ve Stockwellu.
  • 12.50 Scotland Yard potvrdil, že muž postřelený ve stanici Stockwell na místě zemřel.
  • 12.35 Policie uzávěru zrušila s tím, že šlo o planý poplach.
  • 12.30 Správci mešity sdělili stanici BBC, že jim ve 12 hodin SELČ anonym pohrozil bombovým výbuchem. Policie začala prostory prohledávat.
  • 12.00 Policie sdělila, že obklíčila mešitu na východě Londýna. Obyvatelům doporučila, aby nevycházeli ven.
  • 11.54 Policie střelbu potvrdila. Místo uzavřela. Nejezdí linky Victoria a Severní.
  • 11.30 Podle zpráv policie pětkrát střílela po muži, kterého podezírala ze spojitosti s čtvrtečními útoky na Londýn.
  • 11.00 SELČ Cestující jsou evakuováni ze stanice Stockwell na Severní lince poté, co na místě zazněly výstřely. Stanice je uzavřena.

Reklama

Související články

V Londýně teroristé zabili desítky lidí

Londýnem otřásly ve čtvrtek dopoledne čtyři exploze. Výbuchy tří náloží v metru a jedné v autobusu si podle posledních oficiálních zpráv vyžádaly zatím 37...

Bezpečnostní opatření zavedly Evropa i USA

Vlnou solidarity, ale také zvýšením bezpečnostních opatření reagoval ve čtvrtek svět na dopolední exploze v centru Londýna. Police v New Yorku a ve Washingtonu...

Počet obětí útoku na Londýn vzrostl na 53

Pumové atentáty 7. července v Londýně si vyžádaly 53 mrtvých. Hospitalizováno je stále 49 osob, z nichž osm je v kritickém stavu. V nové oficiální bilanci...

Výběr článků

Načítám