Hlavní obsah

Litovelsko trápil virus, teď komáři

Právo, Petr Marek, Milan Vojtek
Litovel

Nejdřív to byl koronavirus, teď sužuje Litovel na Olomoucku a její okolí příval komárů. Město, které bylo ještě navíc dva týdny kvůli pandemii zcela uzavřeno, proto přistoupilo k preventivnímu postřiku.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ten prováděla deratizační firma ve čtvrtek až do půlnoci v nejpostiženějších ulicích Litovle a jejích místních částí formou rozprašování roztoku smíchaného s vodou. V následujících dnech bude boj s komáry pokračovat. Právu to v pátek řekl litovelský starosta Viktor Kohout (SNK).

Hygienici u nás naměřili 10 až 15 útoků komára za minutu
Viktor Kohout, starosta Litovle

„Hygienici u nás naměřili 10 až 15 útoků komára za minutu. Sedět večer v pergolách, na zahrádkách nebo ve stínu vůbec je teď velký problém. Hrozí kalamita, která tady byla po povodních v roce 1997, a to nechceme,“ zdůraznil starosta.

V dubnu v Litovli a okolí jako každý rok aplikovali ekologický přípravek Vectobac WG do lagun. Podruhé se tak stalo 18. a 19. června, kdy přišlo doporučení od hygieniků.

„To ale nestačilo. Tato aplikace ničí komáří larvy a nic jiného. Nestálost počasí v podobě tepla a dešťů je ideální pro množení nových ohnisek i mimo stálé laguny. Tudíž i v mokřadech a na loukách se líhnutí komárů dařilo a nebylo v našich silách aplikovat přípravek všude,“ vysvětlil Kohout s tím, že komáří larvy bez známek života hibernují i šest let.

Desatero rostlin, které odpuzují komáry

Zahrada

Ve čtvrtek byl postřik prováděn speciálním přípravkem Aqua Py, který nezabíjí včely, je cílený jen na komáry. Podle potřeby a klimatických podmínek bude dále pokračovat i preventivní postřik do lagun vectobacem.

„Vzhledem k výraznému výletu komárů musíme také zasáhnout přípravkem Predator na místech s vyšším výskytem obyvatel, jako jsou dětská hřiště, zastávky hromadné dopravy a posezení v parku. Tento přípravek odpuzuje komáry minimálně osmačtyřicet hodin,“ podotkl starosta.

Hubení komárů je ale drahá záležitost. Tři desetilitrové sudy vectobacu Litovel přišly na 180 tisíc korun. „S okolními obcemi jsme sice vytvořili fond, z něhož toto platíme, ale peníze pomalu docházejí, a tak jsme dnes požádali krizový štáb kraje o podporu. Nic nesmíme podcenit. Nechceme, aby sem přestali jezdit turisté. Už dost nás poznamenal covid 19. Snad budou naše opatření účinná,“ doufá Kohout.

Nikdy nezmizí

Do lužních lesů s repelentem, doporučuje návštěvníkům Břeclavska Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice Brno. Odborník, který se problematice výskytu komárů dlouhodobě věnuje, v minulých dnech monitoroval situaci v okolí Břeclavi.

V Česku se šíří nové druhy klíšťat. Vědci prosí veřejnost o pomoc

Věda a školy

„Zatímco oblast kolem zámečku Pohansko a lokalitu u zámečku Lány v oboře označil odborník za místo s celkem příznivou situací, v dalších místech obory, zejména v dolní části poblíž soutoku Dyje a Moravy, doporučil ošetření postřikem,“ uvedla mluvčí břeclavské radnice Jana Pelcová. Techniku s postřikem proti komárům nasměroval i do Kančí obory u Břeclavi.

Situace s výskytem komárů podle odborníka není kalamitní. „Komár je tady doma. Nikdy nevymizí. V poslední suchá léta jich bylo málo, tak si lidé zvykli, že normální výskyt je pro ně značný,“ míní Šebesta. Kdo se chystá na výlet právě na oblíbený Soutok, měl by s komáry počítat vzít si repelent s sebou.

Příčinou výskytu komárů jsou červnové srážky a zvýšené hladiny řek. Voda zaplavila četné příležitostné tůně, v nichž na vodu čekaly tisíce dříve nakladených komářích vajíček. Z nich teď vylétají komáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám