Hlavní obsah

Libérií opět otřásá střelba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONROVIA/NEW YORK

Těžké boje mezi povstalci a liberijskými vládními silami propukly v sobotu v Monrovii v době, kdy se prezident Charles Taylor sešel v hlavním městě se západoafrickými vyjednávači. Předmětem jednání je situace v zemi a vyslání mezinárodních mírových sil do válkou zmítané země.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Podle vojenských zdrojů zaútočily vládní jednotky na tři klíčové mosty spojující centrum města s přístavem ovládaným rebely. Podle vojenských zdrojů jednotky loajální prezidentu Taylorovi vytlačily rebely od mostů a otevřely tak cestu k hlavnímu útoku na přístav.

"Naši muži obsadili všechny tři mosty a postupují k přístavu," uvedl tento zdroj. Z přístavu je podle agentury Reuters slyšet těžkou střelbu.

Podle místních obyvatel byli nejméně čtyři civilisté zraněni, mezi nimi jedno dítě.

Boje pokračují také v druhém největším městě Buchananu, z něhož se vládní vojska snaží vytlačit rebely.

OSN umožnila vyslání mnohonárodních sil

Rada bezpečnosti OSN dnes schválila rezoluci, která umožňuje vyslání mnohonárodních sil do této západoafrické země. Tyto síly budou mít za úkol uvést do života příměří, jež by ukončilo krvavou občanskou válku. Rezoluci navrhly Spojené státy.

V patnáctičlenné Radě bezpečnosti bylo pro rezoluci 12 hlasů. Francie, Německo a Mexiko se hlasování zdržely, kvůli formulaci, která umožňuje, aby za případné trestné činy stíhaly příslušníky mírových sil pouze jejich vlády. Očekává se, že už v pondělí do Libérie dorazí nigerijští vojáci.

Prezident Taylor musí opustit zemi

Rezoluce dává prostor pro zapojení jednotek afrických zemí a také pro zapojení USA. Úloha Spojených států v mnohonárodních silách však přitom není specifikována. Z rezoluce vyplývá, že prezident Charles Taylor bude muset opustit zemi a že jakákoli účast USA v mnohonárodních silách by netrvala dlouho.  Prezident Taylor dnes po jednání s delegací západoafrických vyjednávačů prohlásil, že 11. srpna odstoupí z funkce. Splní také svůj další slib, že odejde ze země. Odmítl však říci, kdy opustí zemi, jak to slíbil již dříve a jak to na něm žádají západoafričtí vyslanci.

Mnohonárodní síly by do 1. října měly být nahrazeny mírovými silami OSN. Mluvčí OSN Fred Eckhard však řekl, že tato lhůta se zdá být příliš krátká. V rezoluci je odkaz na článek sedm Charty OSN, který umožňuje použít sílu s cílem zajistit dodávky humanitární pomoci.

Na zločinné vojáky ICC nedosáhne

Hlavním problémem při jednání byla pasáž o případném stíhání příslušníků mnohonárodních sil za trestné činy, jichž by se dopustili. Rezoluce je chrání před stíháním kýmkoli kromě vlastní vlády, a to i před stíháním Mezinárodním trestním soudem (ICC). Výjimkou jsou příslušníci ozbrojených sil z těch zemí, které ratifikovaly statut ICC. Se statutem ICC zásadně nesouhlasí administrativa amerického prezidenta George Bushe.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám