Hlavní obsah

Lexa píše ve vězení knihu

Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Bývalý šéf slovenské tajné služby Ivan Lexa píše ve vězení knihu vzpomínek. Podle jednoho z Lexových obhájců chce exšéf Slovenské informační služby "vykřičet pravdu o svém životě". "Požádal vedení věznice, aby mohl mít na cele přenosný počítač, na kterém by knihu napsal, ale zatím mu nebylo vyhověno," cituje deník Nový čas obhájce Jána Cupera.

Foto: PRÁVO - Martin Polák

Kamenné kříže se jmény padlých německých vojáků na chebském hřbitově, jehož oficiální otevření a se chystá na 11. září.

Článek

Vedení věznice Lexovi nepovolilo ani používání vlastního televizoru a rádia na cele. Podle Cupera strávil Lexa Vánoce v cele velmi originálně: chytal totiž šváby. Nachytal jich prý 21, zabalil je do obálky a poslal je řediteli věznice Petru Novákovi, aby věděl v jakých podmínkách vězni žijí.

Vedení věznice Lexovi nepovolilo ani používání vlastního televizoru a rádia na cele. Podle Cupera strávil Lexa Vánoce v cele velmi originálně: chytal totiž šváby. Nachytal jich prý 21, zabalil je do obálky a poslal je řediteli věznice Petru Novákovi, aby věděl v jakých podmínkách vězni žijí. Lexa byl umístěn do cely bratislavského Justičního paláce před měsícem. Po výslechu na policii byl obviněn z objednání vraždy Róberta Remiáše. Zavražděný byl přítelem korunního svědka únosu Michala Kováče mladšího do Rakouska. Lexa jako šéf tajné služby měl v březnu 1996 objednat vraždu Remiáše za dva milióny korun u mafiána Miroslava Sýkory.

Lexa byl po parlamentních volbách v roce 1998 vyšetřován v případě únosu, byl zbaven poslanecké imunity a vzat do vyšetřovací vazby. Po několika měsících byl propuštěn a okamžitě opustil území Slovenska. Několik let po něm pátral Interpol a loni v červnu ho zadržela jihoafrická policie v letovisku nedaleko Durbanu. Vzápětí byl eskortován na Slovensko. Bývalý šéf tajné služby všechna obvinění popřel a tvrdí, že je obětí politické hry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám