Hlavní obsah

Letiště na Ibize paralyzovala bomba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EIVISSA

Podle posledních zpráv na letišti španělského ostrova Ibiza k žádnému výbuchu nedošlo, policie prý pouze zneškodnila podezřelé zavazadlo. Zprávu o vybuchlé bombě dementoval ministr vnitra.

Článek

Zahraniční agentury se liší v popisování průběhu celé akce. Zatímco nejdříve vyšla zpráva o hlášení bomby na letišti a jeho vyklizení, následné zprávy už hovořily o malém výbuchu. Ten podle agentury Reuters mohla mít na svědomí i armáda při řízeném odpalu nebezpečného zavazadla.

Zatím poslední zprávy z agentury DPA však hovoří o pouze ohlášeném podezřelém zavazadle, které bylo prohledáno a odvezeno. Letiště ve městě Eivissia bylo po několika hodinách znovu otevřeno a dál odbavuje cestující.

Podle zpráv z agentur se španělští separatisté z organizace ETA ozvali telefonicky už před výbuchem, takže policie stačila letiště vyklidit. Nikdo z cestujících tak nebyl zraněn.

ETA ukončila příměří, tak útočí

Arnaldo Otegi, tiskový mluvčí a zřejmě i šéf politického křídla baskických separatistů, zakázané strany Batasuna, byl na začátku června zatčen na tiskové konferenci. [celá zpráva] Jeho uvěznění je připisováno ukončení příměří mezi ETA a španělskou vládou. ETA příměří vyhlásila loni v březnu, ale sama jej nedodržovala. Již v prosinci přes vyhlášené příměří spáchala pumový atentát na madridském letišti, který si vyžádal dvě oběti. [celá zpráva

ETA již čtyři desetiletí prostřednictvím atentátů a únosů usiluje o nezávislý baskický stát na severu Španělska a jihozápadě Francie. Její aktivity si od té doby vyžádaly životy bezmála 900 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám