Hlavní obsah

Letadlo s ministrem Tvrdíkem havarovalo na ranveji v Prištině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRIŠTINA

Letadlo TU-154 s ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem na palubě v neděli ráno těsně před nájezdem na letištní ranvej v kosovské Prištině sjelo z rozjezdové dráhy. Kolo letounu uvízlo v měkké zemi v hloubce asi jednoho metru a letoun zůstal prudce nakloněn na pravé křídlo. Nikdo z pasažérů nebyl zraněn.

Foto: Ivana Kvasnicova
Článek

Ministr zpravodaji ČTK řekl, že podle letecké terminologie jde v tomto případě již o leteckou nehodu. Za českými chemiky do Kuvajtu odletí Tvrdíkova delegace náhradním letadlem, které by okolo 14:00 mělo přiletět z Prahy. "V tuto chvíli je téměř jisté, že toto havarované letadlo do Kuvajtu nepoletí. V měkké zemi se kolo propadá a na letišti není potřebná technika," řekl ministr. 

Z letadla nejprve bude muset být vyčerpáno palivo a pomocí vzdušných vaků bude letoun z rozbředlé zeminy vytažen zpět na ranvej. Poté budou muset letištní technici prověřit technický stav těch částí letadla, která se při kolizi dotkla země.

Za nehodu pilot zřejmě nemohl

Tvrdík je přesvědčen, že kolizi letadla nezavinil český pilot. "Letiště je vyloženě polní, komerční lety se tady vůbec neprovozují. Pilot na dráhu najížděl podle navigace, pravděpodobně za to vůbec nemohl," řekl ministr. Doplnil, že nehodu šetří vojenská policie. "V tomto případě budu velmi tolerantní," naznačil.

Celá delegace ministra obrany bude zřejmě až do plánovaného odletu v 15:00 trávit čas v letištní kavárně. Ministr se všem přítomným za nehodu omluvil a otevřel na baru účet pro nápoje. Většina přítomných si objednala kávu, čaj, případně víno. Ministr měl v poslední době již druhý komplikovaný let za českými vojáky. Nejprve musel 23. prosince odložit cestu za vojáky v Kosovu, protože prištinské letiště nepřijímalo. Zůstal proto na letišti ve Skopji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám