Hlavní obsah

Lékař porušil tabu a naklonoval lidská embrya

• Aktualizováno
Novinky, Pavel Stöckl, Novinky.cz, The Independent

Americký kontroverzní lékař Panayiotis Zavos porušil tabu a naklonoval lidské embryo, které pak vložil do dělohy ženy toužící po dítěti. A ne v jednom případě. Zavos oznámil, že naklonoval celkem 14 embryí, z nichž pak jedenáct vložil do děloh čtyř žen, které toužily po naklonovaných potomcích.

Článek

Klonování a vkládání klonů do děloh zachycuje podle britského listu The Independent filmový dokument. Operace, kterou Zavos provedl, je v Británii a v mnoha dalších zemích světa kriminálním činem.

Zavos svou operaci provedl v utajené laboratoři někde na Blízkém východě, kde není klonování oficiálně zapovězeno. Zavos je naturalizovaný Američan, který provozuje kliniky v Kentucky a na Kypru, odkud pochází.

Foto: ČTK

Americký lékař Panayiotis Zavos

Tři ženy, které oplodnil klonovanými embryi, byly vdané a ve čtvrtém případě se jednalo o ženu svobodnou. Klientky pocházely údajně z Británie, USA a jedné blízkovýchodní země.

Klonované dítě je na cestě
Americký lékař Panayiotis Zavos

Zatím není jisté, že vložení embryí přejde v plnohodnotné těhotenství a ženám se podaří klony donosit. Pro Zavose je tento pokus pouze první kapitolou v jeho snažení, chce naklonovat lidi z kožních buněk rodičovského dárce.

"Možná se mi to nepodaří jako jedinému, ale není pochyb, že klonované dítě už je na cestě,“ prohlásil Zavos.

Přestože renovovaní vědci považují Zavose za šarlatána, s žádostmi o pomoc se na něj obracejí desítky lidí.

Klonováním dětí se chlubí také italský gynekolog

K přivádění dětí na svět metodou klonování se hlásí také kontroverzní italský gynekolog Severino Antinori, který na začátku března v rozhovoru pro týdeník Oggi prohlásil, že naklonoval celkem tři děti. Dvěma chlapcům a jedné dívce je údajně devět let, žijí prý ve východní Evropě a jsou zcela zdraví. 

Antinori se proslavil revolučními lékařskými metodami, kterými umožnil starším ženám, aby mohly rodit děti. Jeho techniky, díky kterým například v roce 1994 63letá žena porodila zdravé dítě, jsou podle některých kritiků na hranici zákona.

Anketa

Považujete klonování lidských embryí za etické?
Ano
29,3 %
Ne
70,7 %
Celkem hlasovalo 13964 čtenářů.

Klonování

Metoda rozmnožování založená na přenosu jader, při kterém se dědičná informace z vajíčka odstraňuje a na její místo putuje jádro tělní buňky klonovaného jedince.

Dosud velmi často končívá nezdarem, a to zejména u složitějších živočichů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám