Hlavní obsah

Zlatá Ledecká získala na snowboardu první medaili pro Česko z Pekingu

Peking
Aktualizováno

Ester Ledecká obhájila olympijské vítězství v paralelním obřím slalomu snowboardistek, když na hrách v Pekingu triumfovala suverénně jak v kvalifikaci, tak ve všech čtyřech jízdách ve vyřazovacích bojích. Po dvou zlatých z Pchjongčchangu tak přidala další nejcennější kov na hrách a zároveň získala první medaili pro českou výpravu v Pekingu.

Foto: Mike Blake, Reuters

Radost Ester Ledecké z obhajoby triumfu na snowboardu na olympijských hrách.

Článek

„Jsem ohromně šťastná, ale pořád jsem trošku hlavou v závodu. Jsem spíš taková, že mi to dojde až později a budu se radovat až doma,” uvedla šestadvacetiletá vítězka po závodě pro Českou televizi.

„Byla jsem tak koncentrovaná, že jsem po poslední jízdě nevěděla, jestli mě nečeká ještě jedna. Pořád to zpracovávám,” dodala Ledecká.

Ziskem třetího olympijského zlata šestadvacetiletá Ledecká vyrovnala rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou a oštěpaře Jana Železného.

Druhé zlato! Ledecká triumfovala i na snowboardu

Zahraniční

Čtyřikrát na olympiádě vyhrál atlet Emil Zátopek a českou rekordmankou je se sedmi triumfy legendární gymnastka Věra Čáslavská.

Ve středisku Čang-ťia-kchou v Genting Snow Parku potvrdila Ledecká roli největší favoritky závodu už v kvalifikaci.

V součtu dvou kvalifikačních jízd dosáhla času 1:23,63 minuty a druhou Ramonu Theresii Hofmeisterovou z Německa porazila o více než dvě a půl sekundy.

Foto: Mike Blake, Reuters

Zlatá Ester Ledecká mezi stříbrnou Rakušankou Danielou Ulbingovou (vlevo) a bronzovou Slovinkou Glorií Kotnikovou.

V prvním kole play off porazila Ledecká Italku Nadyu Ochnerovovou, která vypadla hned záhy po startu, a česká snowboardistka měla situaci usnadněnou.

Ve čtvrtfinále porazila Alexandrou Krolovou z Polska i přesto, že hned v úvodu zaváhala. I tak po celou jízdu vedla a v závěru jí Polka usnadnila výhru svým pádem.

Podobným způsobem porazila Ledecká v semifinále Nizozemku Michelle Dekkerovou, která upadla hned po startu.

Ve finále proti Rakušance Daniele Ulbingové využila zaváhání soupeřky v úvodu a s velkým náskokem si dojela pro obhajobu titulu.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Ester Ledecká v paralelním obřím slalomu snowboardistek na hrách v Pekingu

Druhá Češka na startu Zuzana Maděrová skončila v kvalifikaci třiadvacátá, mimo šestnáctku postupujících.

Ledecká tak získala z olympijských her už třetí zlatou medaili. Před čtyřmi lety v Pchjongčchangu zvítězila jako první žena v historii na snowboardu (paralelní obří slalom) a zároveň i senzačně na lyžích v superobřím slalomu.

Závody ve sjezdu, superobřím slalomu a kombinaci čekají Ledeckou na hrách v Pekingu v příštích dnech.

Ledecká překvapivě triumfovala v obřím slalomu, Česku získala první zlato

Stalo se

Výsledky:

1. Ledecká, 2. Ulbingová (Rak.), 3. Kotniková (Slovin.), 4. Dekkerová (Niz.), 5. Hofmeisterová (Něm.), 6. Dujmovitsová (Rak.), 7. Langenhorstová (Něm.), 8. Krolová (Pol.), 9. Mikiová (Jap.), 10. Nadyršinová (Rus.), ...23. Maděrová.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ester Ledecká přijímá gratulaci k olympijskému zlatu

Reklama

Výběr článků

Načítám