Hlavní obsah

Lech Walesa skončil v Solidaritě, nesouhlasí s Kaczyńskými

Novinky, ČTK, Gazeta Wyborcza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Legenda boje proti komunismu, kterou je bývalý polský prezident Lech Walesa, se rozhodl ukončit své členství v Solidaritě, na jejímž vzniku se na začátku 80. letech podílel. Informoval o tom polský list Gazeta Wyborcza.

Článek

Walesa se poprvé také nezúčastní srpnových oficiálních oslav jeho vzniku, napsala Gazeta Wyborcza. Důvodem je to, že Walesa nesouhlasí s politikou bratří Kaczyńských, tedy prezidenta a premiéra.

O odchodu ze Solidarity Walesa hovořil už loni poté, co na veřejnost pronikly zprávy o rozporech mezi bývalým předákem a současným vedením hnutí. "To už není moje hnutí. Je jiná doba, jsou jiní lidé, jiné problémy. Ať nyní dělají politiku jiná, zřejmě mě nepotřebují" zdůvodnil své rozhodnutí Walesa.

Podle polského deníku Gazeta Wyborcza vše nasvědčuje tomu, že Walesa se letos poprvé nezúčastní oslav, které se na 31. srpna chystají v gdaňských loděnicích. U památníku potlačení dělnické stávky prý Walesa nechce stát společně se současným prezidentem Lechem Kaczyńským a jeho bratrem premiérem Jaroslawem Kaczyńským.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám