Hlavní obsah

Kurdové s pomocí amerických stíhaček dobývají obří přehradu

Kurdské síly v sobotu se vzdušnou podporou amerického letectva zahájily ofenzivu, aby opět získaly přehradu u severoiráckého Mosulu. Podle agentury AFP jde o první pokus Kurdů o znovudobytí vodního díla, nad nímž získali 7. srpna kontrolu ozbrojenci z organizace Islámský stát.

Foto: Handout, Reuters

Americká stíhačka F/A - 18F Super Hornet startuje z letadlové lodi George H.W. Bush v Perském zálivu.

Článek

Bagdád chce strategicky důležitou přehradu získat zpět pod svou kontrolu, do pozemní operace se proto zapojily i kurdské jednotky. Ofenziva se uskutečnila jen krátce poté, co islámští radikálové v pátek podle BBC zmasakrovali na severu Iráku nejméně 80 mužů z náboženské menšiny jezídů. Podle informací televize Sky News bylo v sobotu zabito dalších 312 jezídů.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Tábor menšiny jezídů v Iráku

"Pešmergové (kurdští bojovníci) převzali, s americkou podporou, kontrolu nad východní stranou přehrady," řekl AFP generál Abdal Rahmán Kuríní. "Zabili jsme několik členů Islámského státu. Pokračujeme v postupu a v příštích hodinách bychom měli oznámit dobré zprávy," dodal generál.

Strategická přehrada

Podle svědků letecké údery proti radikálům začaly v sobotu brzy ráno a boje pokračovaly i odpoledne. Podle amerických médií se na nich podílely americké bojové letouny a bezpilotní stroje, které ze vzduchu poskytovaly podporu iráckým a kurdským vojákům na zemi. Podle BBC News bylo zabito nejméně 11 bojovníků Islámského státu.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Mosulskou přehradu bojovníci Islámského státu obsadili začátkem srpna. Archivní snímek

Přehrada leží na řece Tigris asi 50 kilometrů severně od Mosulu a pro islamisty představuje cennou kořist. Nádrž totiž zásobuje rozsáhlé území vodou, navíc tam funguje výkonná hydroelektrárna. Panují obavy, že islamisté mohou odstřihnout statisíce lidí od dodávek vody a elektřiny a také vytopit řadu měst v okolí.

Reklama

Související témata:

Související články

EU podporuje vyzbrojování Kurdů

Evropská unie souhlasí s dodávkami zbraní pro irácké Kurdy od jednotlivých členských zemí. Během páteční mimořádné schůzky unijních ministrů zahraničí...

Výběr článků

Načítám