Hlavní obsah

Kučma chce svědčit v případě vraždy novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ukrajinský generální prokurátor ve středu uvítal rozhodnutí bývalého prezidenta Leonida Kučmy setkat se s vyšetřovateli několik let staré vraždy opozičního novináře Heorhije Gongadzeho. Vyšetřovatelé o schůzku podle prokurátorova mluvčího "nepochybně projeví zájem".

Článek

Opozice Kučmu obviňuje, že se na vraždě Gongadzeho v roce 2000 podílel. Podle mluvčího prokuratury Vjačeslava Astapava nebylo zatím žádné datum schůzky stanoveno.

Novinář Gongadze, šéfredaktor internetového deníku a kritik Kučmovy politiky, zmizel v září 2000. Jeho bezhlavé tělo bylo za několik týdnů nalezeno v lese u Kyjeva. Žurnalista sledoval korupci v nejvyšších politických kruzích.

Hledají se viníci

Opozice tvrdí, že si Kučma objednal smrt novináře prostřednictvím svého ministra vnitra Jurije Kravčenka. Ten minulý týden spáchal těsně před plánovaným výslechem sebevraždu. [celá zpráva]

Zanechal dopis na rozloučenou, v němž tvrdí, že je nevinný. Údajně se stal "obětí intrik bývalého prezidenta Leonida Kučmy a jeho spojenců".

Důkazem proti exprezidentovi jsou údajně tajně pořízené nahrávky, na kterých prý Kučma s Kravčenkem vraždu nepřímo domlouvá.

Exprezident obvinění vždy odmítá a popřel i pravost pásků. Domů se vrátil minulou sobotu. Ukončil předčasně svou dovolenou v Karlových Varech. [celá zpráva] Zúčastnil se také Kravčenkova pohřbu.

Stíhání Kučmy nic nebrání

Prošetření vraždy Gongadzeho přislíbil Ukrajincům nový prezident Juščenko. Na dotaz novinářů, zda může být exprezident souzen, odpověděl: "Všichni jsme si před právem na Ukrajině rovni."

Reklama

Související články

Šéf Kučmovy ochranky se bojí o život

Mykola Melničenko, jeden z klíčových svědků v kauze vraždy ukrajinského novináře Georgije Gongadzeho, se kvůli obavě o svůj život skrývá delší dobu v Londýně.

Výběr článků

Načítám