Hlavní obsah

Krvavý masakr delfínů: obyvatelé Faerských ostrovů brutálně zavraždili kulohlavce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Faerské ostrovy

Moře u Faerských ostrovů se zbarvilo do ruda krví stovky drasticky zavražděných kytovců, které zabili místní obyvatelé. Jedná se o každoroční tradiční lov, který není komerční a může se ho zúčastnit kdokoliv. Krvavý masakr se konal 22. listopadu nedaleko Torshavnu a o život při něm přišly stovky kulohlavců černých.

Článek

Každoročně vyrážejí obyvatelé Faerských ostrovů na tradiční lov známý pod názvem Grindadráp. Lovci na lodích nejdřív obklopí kulohlavce širokým půlkruhem a pak je pomalu zaženou do zátoky nebo ke dnu fjordu. Tam jim přeříznou páteř a nechají je pomalu vykrvácet.

„Velryby i delfíni jsou vysoce inteligentní bytosti, které cítí bolest i strach stejně jako my. Zatímco plavou v krvavé vodě, jsou nuceni dívat se na to, jak umírají jejich rodinní příslušníci. A přitom čekají, než budou popraveni sami,“ zveřejnila ve své výzvě Stop krvavé velrybí porážce organizace na ochranu zvířat PETA.

Maso získané při těchto honech se přitom nesmí prodávat, ale rozdělí se mezi členy místních komunit. Podle ochránců zvířat se jedná o extrémně kruté a stresující praktiky. Někteří jedinci krouží ještě hodiny ve vodě.

Od ledna do září letošního roku proběhlo na Faerských ostrovech celkem pět honů, při kterých bylo zavražděno podle informací tamní vlády 406 kulohlavců černých, uvedl server msnbc.msn.com.

Tisíciletá tradice

Konzumace masa kytovců patří na Faerských ostrovech k tisícileté tradici. Lov je sice regulován tamními úřady, není však pod dohledem Mezinárodní velrybářské komise. Většina obyvatel ho považuje za součást své kultury.

Faerské ostrovy jsou autonomní oblastí Dánska, kde je lov velryb zakázán, nepatří však do Evropské unie. Faeřané mají vlastní zákony, které vybíjení kulohlavců černých, vorvaňovců zobatých a delfínů povolují.

Kulohlavec černý (Globicephala melas) je kytovec z čeledi delfínovitých. Charakterizuje ho typický kulovitý tvar hlavy. Jedinec se dorůstá až sedmi metrů a váží 4,5 tuny. Jedná se o velmi sociálně aktivní savce, kteří žijí ve skupinách čítajících i stovky zvířat.

Faeřany v lovu kulohlavců nezastavilo ani varování vědců, že pojídání jejich masa a tuku je zdraví škodlivé kvůli vysokému obsahu DDT, polychlorovaných bifenylů a rtuti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám