Hlavní obsah

Kromě Ramona má NASA ostatky dalších tří astronautů

HEMPHILL

Ostatky izraelského astronauta Ilana Ramona, které pátrači objevili v noci na středu spolu s částí trupu Columbie, byly ve středu identifikovány pomocí testů DNA a zubařských záznamů. Tělo bude po pietním aktu v Texasu přepraveno během několika dní do Izraele. NASA už našla ostatky tří dalších astronautů, avšak dosud nezveřejnila jejich identitu.

Foto: Pavel Celba

Můj flirt s politikou aneb Příručka pro ministryně je název nové knihy Daniely Kovářové.

Článek

Klíčovou část raketoplánu Columbia a v ní Ramonovy tělesné ostatky objevily pátrací týmy v noci na středu ve východním Texasu. NASA i americká armáda potvrdily, že Ramon je prvním členem posádky, jehož tělo bylo identifikováno zcela jednoznačně.

Objevené trosky tvořil podvozek, část trupu a část ovládacího panelu. Trosky, které by mohly významnou měrou přispět ke zjištění, proč se raketoplán nad Texasem rozpadl, se našly v blízkosti hranice s Louisianou. Ve stejné oblasti byla v pondělí nalezena i špička Columbie.

Agentura NASA vyslala pátrací týmy také do Kalifornie a Arizony, odkud přišly informace o nalezených částech vesmírné lodi. Pokud se potvrdí, že to jsou trosky z Columbie, znamenalo by to, že se raketoplán začal rozpadat již nad Kalifornií a že měl problémy od počátku sestupu do atmosféry, poznamenal Michael Kostelnik z NASA.

Ramon nyní může mít židovský pohřeb

Pro izraelskou stranu byl nález a identifikace aspoň části těla velmi důležitý, protože pouze v takovém případě lze uspořádat židovský pohřební obřad. "Nebudeme-li mít identifikovatelné ostatky, pak ho (Ramona) v okamžiku, kdy úřady oznámí, že se tělo nenašlo, prohlásíme za mrtvého a rodina může začít sedmidenní období smutku," řekl v úterý pracovník vrchního rabinátu v Jeruzalému.

Podle židovské tradice je každá část roztříštěného lidského těla posvátná a má být pohřbena. To je důležité například z toho důvodu, že věřící manželka se nemůže stát vdovou s právem znovu se vdát, dokud rabinát neuzná manžela za mrtvého.

Reklama

Související články

Profily astronautů

Havárie raketoplánu si vybrala sedm obětí na životech. Zahynulo při ní šest amerických astronautů spolu s vůbec prvním astronautem z Izraele.

Výběr článků

Načítám