Hlavní obsah

Křídlo Columbie mohla poškodit kra z odpadního otvoru

– HOUSTON

Druhý den letu se z raketoplánu Columbia uvolnil malý předmět, zjistili vyšetřovatelé NASA. Podle radarů leteckého střediska odpadl rychlostí 8047 metrů za sekundu 17. ledna. Předmět mohl narazit do křídla a poškodit je. Podle nové teorie jím mohl být kus ledu, který odpadl z otvoru pro tekutý odpad. Tento problém byl zaznamenán již při letu raketoplánu Discovery.

Foto: Martin Tlustý

Hned před prvním vchodem do č.p. 902 leželo v zářijové noci tělo oběti.

Článek

Vyšetřovatelé se nyní zabývají tím, zda byl uvolněný předmět rutinní záležitostí, např. tekutý odpad, a zda posádka lodi a počítače na palubě zaznamenaly v té chvíli cokoli neobvyklého.

Další možností, kterou NASA dosud nevyloučila, je, že do raketoplánu narazil kus kosmického odpadu či meteorit. "Přichází nám obrovské množství obrazové dokumentace jak z vládních, tak soukromých zdrojů ... Prošetřujeme úplně všechno, co se nám dostane do rukou, a snažíme se v tom najít nějaký klíč k tomu, co se stalo," řekl představitel NASA O'Keefe.

Posádka Discovery musela kru rozlomit

Otvor pro tekutý odpad, který je pod kabinou raketoplánu, je užíván pro odvod moči a nadbytečné vody vznikající v energetických systémech stroje. Obvykle se v mrazivém vakuu rozptýlí ve spršce krystalků. Avšak nejméně při jednom letu raketoplánu v roce 1984 se u otvoru vytvořil kus ledu velikosti basketbalového míče. Kontrolní středisko bylo tehdy natolik znepokojeno rizikem poškození křídla při návratu do atmosféry, že nařídilo astronautům na palubě raketoplánu Discovery, aby led rozbili za pomoci robotické paže.

Columbia robotickou paži neměla

Tento těžký nástroj Columbia neměla, protože nebyl k vědecké misi zapotřebí a uvolnil místo pro potřeby k většímu počtu vědeckých experimentů. Bez pomoci paže nebyl otvor tekutého odpadu z kabiny raketoplánu vidět. Mluvčí NASA Kyle Herring uvedl, že led se v těchto místech mohl utvořit a nemusel být zaznamenán - přestože po incidentu v roce 1984 byly na klapku odpadního otvoru instalovány ohřívače.

Nalezeny další tělesné ostatky

Mezitím pokračuje shromažďování trosek, které tento týden začnou být přepravovány do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Tam se je vyšetřovatelé pokusí poskládat k sobě. V neděli byla nalezena část, která se zdá být krytem k podvozku s hydraulickým uzavíracím mechanismem. Podle AP pátrací týmy nalezly další místo, kde jsou zřejmě lidské ostatky.

Reklama

Související články

Profily astronautů

Havárie raketoplánu si vybrala sedm obětí na životech. Zahynulo při ní šest amerických astronautů spolu s vůbec prvním astronautem z Izraele.

Výběr článků

Načítám