Hlavní obsah

Král Fahd pohřben v Rijádu do neoznačeného hrobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

Zesnulý saúdskoarabský král Fahd byl v úterý pohřben do neoznačeného hrobu na pouštním hřbitově v hlavním městě Saúdské Arábie Rijádu. Předtím se několik tisíc lidí zúčastnilo pohřební modlitby za mrtvého v největší rijádské mešitě. Modlitbě i uložení těla byl přítomen Fahdův nástupce král Abdalláh.

Článek

Jeden z nejbohatších lidí světa spočinul v hrobě, který nebude označen jeho jménem a v souladu s vírou vahhábistů na jeho počest nikdy nevznikne žádný Fahdův pomník ani pamětní deska, ačkoli měl Fahd titul strážce dvou svatých mešit. Nosítka s Fahdovým tělem zahaleným do hnědého oděvu do mešity imáma Turkího bin Abdalláha přinesli Fahdovi synové a uložili je do středu budovy plné mužů.

Modlitbu za mrtvého, která trvá jen dvě minuty, pronesl velký muftí šajch Abdal Azíz bin Abdalláh Šajch. Muslimové při ní prosí boha, aby dopřál duši mrtvého pokoj a prominul jeho poklesky. V mešitě byli výhradně muslimové včetně představitelů muslimských států. Západní státníky a delegace Abdalláh přijal po pohřbu v královském paláci, s dalšími se sejde při inauguraci ve středu.

Českou republiku zastupuje prezident Václav Klaus, Británii korunní princ Charles, Francii prezident Jacques Chirac. Americkou delegaci vede podle mluvčího Bílého domu viceprezident Richard Cheney. Muslimští státníci, mezi nimiž byli prezidenti Sýrie, Pákistánu a Afghánistánu Bašár Asad, Parvíz Mušaraf a Hamíd Karzáí, kondolovali Abdalláhovi v mešitě, avšak pohřbu se nezúčastnili.

Modlitby v celém království

V době modliteb v Rijádu se modlili za Fahda obyvatelé ve všech ostatních mešitách království. Fahdovo tělo bylo z mešity na hřbitov, vzdálený asi dva kilometry, převezeno v ambulanci. Podle tradice bylo v bílém rubáši položeno na pravý bok obličejem směrem k Mekce. Podle tradice je nejdříve překryto pevnou deskou a až pak je na ně navršena zpět zemina vykopaná pro hrob. V místě nohou a hlavy jsou kameny bez jména, takže hrob nikdo nerozená od místa odpočinku ostatních zemřelých.

Fahd byl pohřben stejně jako ostatní obyvatelé království, bez mimořádných poct. Kolem hrobu se vytvořil hlouček mužských příbuzných, kteří se před palčivým rijádským sluncem kryli barevnými deštníky. Stanice BBC uvedla, že zmatek byl jen zdánlivý. Království kvůli pohřbu nařídilo v Rijádu mimořádná bezpečnostní opatření. Kvůli příjezdům zahraničních delegací byla pro motoristy uzavřena silnice z letiště do centra a mobilizovány byly tisíce policistů. Obchody a úřady sice zůstaly otevřeny, avšak podle přítomných novinářů bylo na ulicích klidněji než obvykle.

Čtyřiaosmdesátiletý Fahd zemřel v pondělí po dvouměsíční hospitalizaci. Do nemocnice byl v květnu přijat s dýchacími potížemi, ale churavěl už deset let, od záchvatu mrtvice. Království vedl Abdalláh, který je však jen o tři roky mladší než Fahd. Podle odborníků začíná zápas o moc mezi příslušníky různých větví rodinného klanu. sva hej

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel saúdskoarabský král Fahd

Saúdskoarabský král Fahd ibn Abdal Azíz Saúd zemřel. Oznámila to v pondělí královská rodina. Jeho nástupcem se stal dosavadní korunní princ Abdalláh ibn Abdal...

Výběr článků

Načítám