Hlavní obsah

Koronavirus se sápe na Afriku

Právo, brw

Zaostávání Afriky v „globálním očkovacím závodu“ s sebou nese nebezpečné zvýšení rychlosti šíření koronaviru. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) počet úmrtí a hospitalizací dosáhl v těchto dnech na černém kontinentu rekordní úrovně.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Účastníci pochodu v Pretorii požadují očkování proti koronaviru.

Článek

Pandemie výrazně zrychlila podle listu Le Monde nejméně ve dvanácti afrických zemích, přičemž podle WHO se očekává, že třetí vlna, o níž se v současnosti v Africe hovoří, dosáhne vrcholu zhruba za tři týdny.

Předpovědi jsou však v Africe velmi obtížné, protože křehké zdravotnické systémy v mnoha zemích nedokážou všechny případy covidu zjistit ani zaznamenat.

V Africe objevili variantu koronaviru, která má zatím nejvíce zmutovanou svou hlavní zbraň

Koronavirus

„Třetí vlna nabírá na rychlosti, covid-19 se šíří rychleji, onemocnění je těžší,“ řekl Matshidiso Moeti, ředitel afrického pobočky WHO. John Nkengasong, ředitel Afrického střediska pro kontrolu a prevenci onemocnění (ACDC), varoval, že „třetí vlna je extrémně brutální a velmi zničující“.

„Boj s pandemií je všude především závod s časem. V Africe nevyhráváme,“ dodal. V Jihoafrické republice, která zaznamenala až dosud 35 procent všech infekcí na kontinentu, se průměrný denní přírůstek případů covidu-19 od začátku dubna zvýšil patnáctkrát a počet hospitalizací vzrostl zhruba o 60 procent.

„Na rozdíl od minulých vln to tentokrát nemocniční systém nezvládá,“ řekla Angelique Coetzeeová, šéfka asociace jihoafrických lékařů.

Delta převládne

Zambijské ministerstvo zdravotnictví hovoří o „bezprecedentním“ tlaku na přeplněné márnice, ACDC varuje, že země je „ochromena“.

Uganda hlásí těžký průběh a extrémní počet hospitalizací především u mladých lidí. V nemocnicích chybí kyslík, země vyhlásila celostátní lockdown.

Tvrdá africká čísla
V Africe zaznamenali 5,4 milionu nákaz, koronavirus tu má podle statistik 140 tisíc obětí.
Jihoafrická republika má 1,9 milionu nákaz a 59 400 obětí.
Keňa hlásí 181 tisíc nakažených a 3538 obětí.
V Zambii až dosud zaznamenali 140 tisíc případů a 2118 úmrtí s covidem.
Ve skutečnosti však oficiální statistiky zaznamenávají pouhý zlomek případů i úmrtí.

Zpřísnila i Keňa, kde uzávěra platí ve 13 krajích. Odborníci zrychlení přičítají koronavirové variantě delta, kterou poprvé zjistili lékaři v Indii. Podle WHO byla až dosud hlášena ve 14 afrických zemích. Je za většinou případů jak v Ugandě, tak třeba v Demokratické republice Kongo a podle expertů brzy převládne všude.

Chybějí vakcíny

WHO podle stanice France 24 varovala, že v Africe je plně očkováno zatím pouze něco málo přes jedno procento populace a 90 procent afrických zemí nesplní cíl naočkovat do září alespoň desetinu populace.

Naočkujme chudé země v zájmu klimatického boje, burcují osobnosti

Koronavirus

Západ sice slíbil darovat miliardu vakcín chudým zemím, zatím ale vše vázne, většinou kvůli logistice. Navíc složitá pandemická situace v Indii, hlavním světovém dodavateli vakcín AstraZeneca, oddálila africké dodávky prostřednictvím systému Covavax, který rozděluje vakcíny mezi ekonomicky slabší země. Malawi tak už minulý týden vyčerpalo své zásoby vakcín, očkovací látka došla také v Harare, což vyústilo v demonstrace po celém Zimbabwe.

Jihoafrická republika naopak zajistila dostatek vakcín Johnson & Johnson a Pfizer/BioNTech k imunizaci 67 procent z jejích 59 milionů obyvatel. Očkování tu však provází nejrůznější fámy srážející zájem obyvatel, a tak injekci zatím dostalo jen 2,2 milionu lidí, většinou zdravotníků a občanů starších 60 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám