Hlavní obsah

Komise 11/9: útoky usnadnily chyby a nekvalitní informace

– WASHINGTON
Právo, DPA, vpl

Nedostatek kvalitních informací, koordinace a komunikace za prezidentů Billa Clintona a George W. Bushe umožnily teroristické útoky z 11. září 2001. Vyplývá to z předběžných závěrů nezávislé komise amerického Kongresu, která dva dny veřejně vyslýchala některé představitele obou vlád.

Foto: internet

Z kdysi impozantních budov zbyly jen trosky

Článek

Komise se po vyslechnutí stovek osob a dlouhodobém studiu dokumentů při slyšení politických špiček jen utvrdila, že obě administrativy udělaly chyby. Přiznal to i šéf CIA George Tenet, podle nějž reagovaly tajné služby na jednotlivé hrozby, ale chyběl jim systematický přístup.

S výjimkou poradce Richarda Clarka však zůstávají všichni někdejší i současní představitelé vlád přesvědčeni, že udělali v dané situaci vše, aby terorismus zastavili.

Jen Clarke během slyšení přiznal, že on a americká vláda ponechali oběti a příbuzné těch, kdo zahynuli, svému osudu. "Toto je fórum, kde se mohu omluvit blízkým obětí z 11. září. Těm, kteří jsou v této místnosti i těm, kteří se dívají na televizi. Vaše vláda selhala a já jsem selhal také".

Před komisí se i dále vyjadřoval kriticky k Bushově vládě, i když přiznal, že nebyla sebemenší naděje zabránit útokům na New York a Washington. Podle Clarka však Bílý dům měl udělat více a dát větší prioritu boji s terorismem - alespoň takovou, jakou této agendě připisovala Clintonova vláda: "Stále jsem opakoval, že terorismus je problém, který by se měl řešit, ale nemyslím si, že by moje slova byla vyslyšena".

Bush, jenž nebude svědčit před komisí veřejně, ale setká se s ní za zavřenými dveřmi, obvinění odmítá. Tvrdí, že pokud by americká vláda měla zprávy, že teroristé 11. září zaútočí na New York a Washington, jednala by.

Fakta o vyšetřovacím týmu

  • komisi ustavil Kongres v listopadu 2002
  • tvoří ji pět demokratů a pět republikánů
  • zkoumá kroky vlády před 11. zářím 2001 a reakci na ně
  • dosud proběhlo osm veřejných slyšení, ještě budou tři
  • závěry mají být zveřejněny 26. července

Konečná zpráva komise se může stát zbraní proti Bushovi před podzimními prezidentskými volbami. Boj proti terorismu a národní bezpečnost je totiž jedním ze základních témat jeho kampaně.

Reklama

Související témata:

Související články

Komise o 11/9 začala vyslýchat ministry

Přední ministři vlády prezidentů George W. Bushe i jeho předchůdce Billa Clintona začali včera ve Washingtonu svědčit před nezávislou vyšetřovací komisí, která...

Výběr článků

Načítám