Hlavní obsah

Komisař OSN odstoupil kvůli sexuálnímu skandálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR), Nizozemec Ruud Lubbers odstoupil z funkce kvůli aféře, v níž byl několika ženami obviněn ze sexuálního obtěžování. Rezignaci oznámil v neděli generálnímu tajemníkovi OSN Kofimu Annanovi v dopise.

Foto: Adolf Horsinka

Ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Evžen Machytka blahopřeje sestrám k jejich svátku.

Článek

Mluvčí OSN řekl, že Lubbers rezignuje kvůli "nedostatku důvěry vůči němu v důsledku vznesených obvinění ze sexuálního obtěžování".

Několik žen pracujících pro UNHCR Lubberse vinilo, že je osahával. Původně nizozemský politik odstoupit odmítal a obvinění označoval za nepravdivá. Tvrdil, že navzdory všemu hodlá završit pětileté funkční období, které končí na konci letošního roku.

Lubbers pracuje ve funkci za symbolický jeden dolar ročně a celý svůj plat odhadovaný na 300 tisíc dolarů ročně a cestovní náhrady vrací OSN.

Lubbers poukazoval na to, že žena, která ho obvinila, svá obvinění později stáhla, neměla žádné reálné důkazy. Dodal, že existují dva svědci, kteří viděli, jak ženu vyprovázel ze dveří a držel ruku na jejích zádech tak, jak to se to obvykle dělá a jak to dělá i s Annanovou manželkou, protože jde o gentlemanské chování.

Další sexuální skandál OSN

Annan po pátečním setkání s Lubbersem v New Yorku sice šéfa UNHCR přímo k odstoupení nevyzval, zároveň však dal najevo určitý odstup. Naznačil, že rozhovor s Lubbersem se nesl v tvrdším tónu a soustředil se na "jeho budoucnost v organizaci".

Pozorovatelé již tehdy mínili, že Lubbersovy dny jsou sečteny, protože OSN si nemůže dovolit další skandál poté, co se provalily nesrovnalosti v programu výměny ropy za humanitární pomoc pro někdejší irácký režim Saddáma Husajna.

Reklama

Výběr článků

Načítám