Hlavní obsah

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová demonstrovala před Bílým domem

– Washington

Švédská aktivistka Greta Thunbergová, která stála u zrodu celosvětového hnutí mladých lidí pro boj se změnami klimatu, v pátek přijela do Washingtonu. Ona a dalších asi 1500 demonstrantů, z nichž většina byli školáci, pochodovali městem a skandovali hesla poblíž Bílého domu. Požadovali, aby vlády zemí začaly konat a zastavily globální oteplování, omezily spotřebu fosilních paliv a vyhnuly se kolapsu životního prostředí.

Foto: Leah Millis, Reuters

Greta Thunbergová (v modrém) protestuje před Bílým domem.

Článek

„Nemůžete dýchat peníze, nemůžete pít ropu,” provolávali před sídlem amerického prezidenta. Šestnáctiletá Thunbergová získala mezinárodní pozornost inspirováním hnutí Pátky pro budoucnost, které po celém světě organizuje stávky školáků. Její aktivita získala mnoho přívrženců zejména mezi mladými lidmi, kteří po starší generaci požadovali, aby ve věci oteplování planety začala konat.

„Greta přinesla jednotné vystupování mladých na mezinárodní úrovni,” řekla Natalie Mebaneová, programová ředitelka ekologické organizace 350.org, která pomáhala organizovat protesty v rámci Pátků pro budoucnost. „Stvořila celosvětový hlas mladých.”

Thunbergová minulý měsíc přeplula na plachetnici Atlantický oceán, v New Yorku přistála 28. srpna. Nyní je v americkém hlavním městě, kde chce strávit několik dnů účastí na protestech a lobbováním před globální stávkou studentů za klima, která se bude konat 20. září. Thunbergová poté 23. září promluví na klimatickém summitu OSN v New Yorku.

Plavba jí trvala dva týdny, začala v anglickém Plymouthu. Thunbergová i její spolucestovatelé se museli vypořádat s těžkými podmínkami, když proplouvali Golfským proudem. Moře bylo neklidné a setkali se i s bouří.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám