Hlavní obsah

KLDR vymění jaderné zbraně za americkou naftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Severní Korea v pátek s okamžitou platností odstoupila od smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT), i když nemá v úmyslu je vyvíjet. Zrušení tohoto rozhodnutí podmínila obnovením amerických dodávek nafty Pchjongjangu. Prohlásil to severokorejský diplomatický představitel v Pekingu, jehož citovala jihokorejská televizní stanice YTN a agentura AFP.

Článek

Odstoupení KLDR od NPT následovalo po pondělním ultimátu Mezinárodní agentury pro atomovou energii, v němž byla Severní Korea vyzvána, aby do země znovu vpustila jaderné inspektory vypovězené loni v prosinci. Inspektoři monitorovali jaderný reaktor v Jongbjonu, u nějž panovalo podezření, že produkuje plutonium pro jaderné zbraně. KLDR však argumentovala, že reaktor využívá k výrobě elektřiny, přestože jeho malé rozměry to vylučují. USA, Evropská unie, Jižní Korea a Japonsko v listopadu přerušily dodávky nafty jako trest za to, že Pchjongjang pokračuje v jaderném programu. Odborníci se domnívají, že KLDR je schopna vyrobit do května dostatek plutonia na výrobu pěti až šesti jaderných bomb.

Jižní Korea je znepokojena

Krize kolem jaderného programu Severní Koreje se odstoupením této země od smlouvy o nešíření jaderných zbraní zhoršila. Prohlásil to jihokorejský prezident Kim Te-džung v první reakci své země na severokorejské rozhodnutí. "Musíme z Korejského poloostrova udělat místo bez jaderných zbraní. Abychom toho dosáhli, musíme být trpěliví a vytrvalí v hledání mírového řešení," podotkl jihokorejský prezident.

Austrálie pošle vyjednavače

Znepokojení nad krokem KLDR vyjádřilo i Rusko. "Analyzujeme situaci a naše ministerstvo zahraničí je v úzkém styku se všemi zúčastněnými stranami," řekl mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Jakovenko. Francie odstoupení Severní Koreje od NPT odsoudila a vyjádřila názor, že by se jím měla zabývat Rada bezpečnosti OSN. Austrálie příští týden vyšle do Severní Koreje delegaci, která by se měla pokusit najít diplomatické řešení krize. Australský ministr zahraničí Alexander Downer uvedl, že tříčlenná delegace odcestuje do Pchjongjangu v úterý a zůstane tam do soboty. "Austrálie bude o plánu na vyslání delegace jednat s USA, avšak delegace nebude nositelkou poselství USA. Austrálie jako jedna z mála zemí udržuje s KLDR diplomatické vztahy.

Pchjongjang si z NPT moc nedělá

Severní Korea přistoupila ke smlouvě NPT v roce 1985, avšak již v roce 1993 učinila některé kroky vedoucí k odstoupení od smlouvy, když vzniklo napětí kolem údajného jaderného programu KLDR. Krize byla vyřešena o rok později, když Severní Korea souhlasila s odstavením reaktoru v Jongbjonu na základě dohody s USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám