Hlavní obsah

KLDR: máme plutonium na šest atomových bomb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG / WASHINGTON / TOKIO

Severní Korea v noci prohlásila, že má dostatek plutonia k výrobě šesti atomových bomb. Podle dřívějších informací už nejméně jednu bombu má. Před několika dny Pchjongjang oznámil, že zpracoval plutonium ze všech 8000 vyhořelých palivových článků z jaderných reaktorů uskladněných v komplexu. Americká vláda nadále hodlá reagovat diplomatickými prostředky.

Foto: Martin Tlustý

Soudkyně Renáta Moudrá vynáší jeden ze svých rozsudků.

Článek

Američtí představitelé agenturu AP informovali, že si nejsou jistí, zda Severokorejci říkali pravdu. "Když nám řekli, že mají jaderné zbraně, mysleli to vážně," uvedl ovšem Lawrence Di Rita, poradce amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda. "Nejsem v postavení, abych charakterizoval zpravodajskou hodnotu toho, co nám Severokorejci říkají. Ale to, co nám řekli v minulosti, jistě stálo za velkou pozornost," dodal.

Americké tajné služby nyní usilovně ověřují pravdivost tvrzení. Podle informací zpravodajců severokorejský režim v každém případě část vyhořelého paliva už zpracoval. To potvrzuje jak jihokorejská Národní zpravodajská služba (NIS), tak i přítomnost kryptonu 85 v okolí komplexu v Jongbjonu, který je vedlejším produktem zpracování jaderných palivových článků.

Bush upřednostňuje diplomacii

Vláda prezidenta Bushe však zatím dává přednost jednání. Severní Korea totiž avizovala, že bude souhlasit s uskutečněním mnohostranných rozhovorů, pokud ji bude zaručeno zachování režimu. Uvedl to japonský deník Tokio Šimbun s odvoláním na nejmenovaný čínský vládní zdroj.

Severokorejští diplomaté údajně návrh přednesli na půdě OSN při neoficiálních rozhovorech s americkými diplomaty 8. července. "Budeme připraveni přijmout rozhovory pěti zemí, pokud nám bude poskytnuta záruka (přežití) režimu," citoval deník jistého severokorejského diplomata.

KLDR přitom dříve tvrdila, že krize kolem jejího jaderného programu, vlekoucí se už devět měsíců, může být rozptýlena pouze dvoustrannými rozhovory se Spojenými státy a podpisem dohody o neútočení mezi ní a USA.

Čína se angažuje

O jaderných ambicích KLDR podle agentury Nová Čína telefonicky hovořil americký ministr zahraničí Colin Powell se svým čínským protějškem Li Čao-singem. "Obě strany souhlasily, že budou udržovat vzájemný kontakt a vyvíjet úsilí o konstruktivní a kooperativní vztah mezi Čínou a USA," informovala čínská agentura o rozhovoru mezi šéfy diplomacií obou zemí. Podle diplomatických zdrojů Čína navrhuje kompromisní formát jednání, který by uspokojil jak Washington, tak Pchjongjang. V rámci multilaterálních rozhovorů se uskutečnila i dvojstranná setkání.

Válka do konce roku?

Korejský problém zvyšuje napětí na americké politické scéně. Bývalý americký ministr obrany William Perry pro list The Washington Post řekl, že Bushova administrativa ztrácí kontrolu nad situací. Perry svého času pracoval na přípravě vojenského úderu proti jadernému komplexu v Jongbjonu a dalším severokorejským klíčovým zařízením. Podle něho je KLDR blízko nejen zkoušky jaderné bomby, aby předvedla svou moc, ale i tomu, že skutečně nějakou bombu prodá teroristům k útoku na města v USA, což vzbuzuje největší obavy. Perry varoval, že za současného vývoje situace by mohla válka mezi USA a KLDR vypuknout do konce roku.

V překvapivém střetu s vládou prezidenta George Bushe se Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu, vedená vládními republikány, snaží zastavit plán vývoje jaderných zbraní. A to včetně výzkumu protibunkrových jaderných hlavic. Dotační výbor totiž v úterý přijal zákon o výdajích, který neobsahuje částku 51 miliónů dolarů, kterou ministerstvo energetiky považovalo za nezbytnou pro jaderné výzkumné programy. Prostředky byly omezeny na návrh příslušného podvýboru, podle jehož předsedy Davida Hobsona finanční požadavky nereflektují situaci po skončení studené války, kdy se celkový arzenál jaderných zbraní redukuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám