Hlavní obsah

KLDR má v pondělí oznámit zásadní zprávu, spekuluje se o smrti Kim Čong-ila

Tokio

Severní Korea v pondělí oznámí zprávu zásadního významu. S odvoláním na japonské ministerstvo obrany to v neděli napsal japonský deník Sankei šimbun, který nevylučuje, že může jít o oznámení smrti severokorejského vůdce Kim Čong-ila nebo o předání moci. V sobotu japonský tisk informoval o tom, že severokorejští diplomaté v cizině dostali pokyn nevzdalovat se z misí a očekávat důležité oznámení.

Foto: KCNA , Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-il se naposledy na veřejnosti objevil v polovině srpna.

Článek

V Japonsku se kvůli tomu spekuluje o možnosti, že je šestašedesátiletý Kim po smrti nebo tak nemocen, že není schopen dál vykonávat svou práci. Na veřejnosti se objevil naposledy 14. srpna a pak jihokorejské zdroje informovaly, že prodělal mrtvici. Podiv vzbudilo to, že se 9. září nezúčastnil vojenské přehlídky uspořádané v rámci oslav 60. výročí vzniku KLDR. Jihokorejští představitelé se domnívají, že Kim byl po mozkové příhodě operován a že se nyní zotavuje. Pochybnosti nerozptýlily ani Kimovy snímky, jež před týdnem zveřejnila severokorejská televize. Nebyly datované a podle všeho pocházely z doby před údajným onemocněním.

Zpráva v dnešním japonském tisku také tvrdí, že Severní Korea možná zakáže vstup cizincům na své území.

Sobotní zpráva japonského listu Jomiuri šimbun nevylučovala, že by se důležité sdělení, na něž mají čekat diplomaté, mohlo týkat vztahů s Jižní Koreou. Ta nic takového nepotvrdila a dnes oznámila, že ani nepozorovala žádný mimořádný pohyb armády na hranici.

Vztahy obou korejských států se zhoršily, když letos nastoupil do úřadu jihokorejského prezidenta I Mjong-bak, který podmínil další dodávky humanitární pomoci KLDR spoluprací při ukončení jaderného programu a respektováním lidských práv. Pchjongjang ho označil za přisluhovače Američanů a pohrozil, že bude-li jihokorejský prezident pokračovat v nepřátelské politice, přeruší Pchjongjang se Soulem vztahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám