Hlavní obsah

KLDR k USA: buďte na nás hodní, nebo obnovíme testy raket

PCHJONGJANG/SOUL

Severní Korea v sobotu pohrozila ukončením svého jednostranného moratoria na zkoušky balistických střel. Pchjongjang tak údajně učiní v případě, že USA nepodniknou kroky k zlepšení vzájemných vztahů. KLDR souhlasila s odstoupením od zkušebního odpálení jakékoli balistické rakety dlouhého doletu 13. září 1999.

Foto: Vratislav Tobola

Řada 680 Pendolino

Článek

Loni v září slíbil severokorejský vůdce Kim Čong-il, že moratorium platné do roku 2003 prodlouží.

Severokorejský velvyslanec v Číně však v sobotu obvinil Washington z vytváření napětí a z uplatňování politiky nepřátelské vůči Severní Koreji. Podle něj má KLDR právo vlastnit "prostředky, které ji uchrání od jaderného útoku ze strany USA".

Milión Korejců podpořil postoj KLDR proti USA

Hrozba o ukončení moratoria přichází den poté, co KLDR oznámila, že počínaje 11. lednem odstupuje od smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT) a že je ochotna toto rozhodnutí změnit v případě, že jí USA obnoví dodávky nafty.

Na podporu pátečního rozhodnutí severokorejské vlády se v sobotu v severokorejské metropoli Pchjongjangu sešel více než milión lidí. Ke shromážděným promluvil severokorejský premiér Hong Song-nam, informovala severokorejská agentura KCNA.

Do hry musí vstoupit Rada bezpečnosti

Francouzský ministr zahraničí Dominique de Villepin, který je na dvoudenní návštěvě v Jižní Koreji, prohlásil, že by severokorejský problém měla řešit Rada bezpečnosti OSN. "Je žádoucí, aby se severokorejská jaderná otázka vyřešila mírovou cestou, ale situace dospěla tak daleko, že by měla být řešena na mezinárodní úrovni," řekl Villepin.

Zapojení Rady bezpečnosti zvyšuje pravděpodobnost zavedení sankcí vůči KLDR. Severní Korea přitom v pátek uvedla, že zavedení sankcí by považovala za "vyhlášení války".

Villepinův jihokorejský protějšek Čche Song- hong naopak vyzval k pokusu vyřešit problém dialogem, než bude oslovena RB.

Reklama

Výběr článků

Načítám