Hlavní obsah

KLDR dostala poslední šanci zrušit jaderné programy

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Severní Korea dostala poslední šanci zrušit svůj zbrojní jaderný program, přijmout zpět inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a obnovit tak spolupráci s touto organizací OSN. Jinak bude celá záležitost předána Radě bezpečnosti OSN. Rozhodla o tom v pondělí na naléhavém zasedání ve Vídni 35členná rada guvernérů MAAE.

Foto: Petr Vopalecký

Organizátoři PCAC genmjr. v zál. ing. Stanislav Chromec, CSc. a Slavomír Picmaus s military paintballovým týmem S.V.A.P.

Článek

MAAE sledovala od roku 1994 severokorejská jaderná zařízení, na nichž byl zastaven provoz. Koncem loňského roku však KLDR odpojila veškerá pozorovací zařízení a vypověděla inspektory MAAE ze země.

Bezpečnost výměnou za ukončení jaderného programu

Do Washingtonu v pondělí dorazila skupina jihokorejských diplomatů, kteří mají v rámci tzv. trilaterální koordinační a dozorčí skupiny spolu s USA a Japonskem připravit kompromisní návrh k řešení severokorejského konfliktu. Podle jihokorejských médií má návrh obsahovat mimo jiné "bezpečnostní záruky USA" a případnou obnovu dodávek americké ropy do Severní Koreje. Předpokladem však je, že KLDR svůj jaderný program zastaví. Jihokorejský prezident Kim -Te Džung chce v úterý vyslat své bezpečnostní poradce do Washingtonu ke koordinaci postupu vůči Pchjongjangu. Jižní Korea mezitím navrhla KLDR, aby se mezi 14. a 17. lednem konaly nové mezivládní rozhovory na vysoké úrovni mezi oběma státy. Severokorejský jaderný program by přitom měl být pochopitelně na pořadu dne.

Reklama

Výběr článků

Načítám