Hlavní obsah

Klaus se v Petrohradě sešel s Bushem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PETROHRAD

Prezident Václav Klaus se krátce setkal se svým americkým protějškem Georgem Bushem, který v podvečer přiletěl do Petrohradu, kde vrcholí oslavy 300. výročí založení města. Podle Klausova mluvčího Tomáše Klvani spolu prezidenti během asi čtyřminutového rozhovoru mluvili o vztazích mezi zeměmi.

Foto: Břetislav Passinger
Článek

"Bylo to vedeno ve velmi přátelském duchu," popsal Klvaňa krátké setkání hlav České republiky a Spojených států. Čeští novináři schůzce nebyli přítomni, ani o ní dopředu nevěděli.

V českých médiích se v poslední době spekulovalo o tom, že vztahy mezi Pražským hradem a Bílým domem ochladly kvůli Klausově postoji k americké invazi v Iráku. Český prezident se údajně kvůli tomu střetl i s americkým velvyslancem v Česku Craigem Stapletonem.

Summit Rusko-EU

Po ukončení sobotního petrohradského summitu Rusko-EU, kterého se účastnil i prezident Klaus, vystoupil ruský prezident Vladimir Putin. Společným cílem Ruské federace a členských i kandidátských zemí Evropské unie je vybudování sjednocené Evropy, prohlásil. Během tříhodinové schůzky se více než čtyřicet státníků z členských i přistupujících zemí EU v nákladně zrekonstruovaném carském paláci na břehu Finského zálivu dohodlo na společném komuniké.

"Rusko a EU se dohodly, že posoudí podmínky pro zavedení vzájemného bezvízového styku v dlouhodobé perspektivě," citoval Putin ze závěrečného dokumentu.

Přiznal zároveň, že jednání o této otázce "nebudou lehká". Uvedl, že Rusko chápe výhrady členských zemí Evropské unie a udělá všechno pro to, aby je odstranilo.

Klaus má zájem o oficiální návštěvu Ruska

Klaus, který do Petrohradu přiletěl již v pátek, dal dnes novinářům také najevo, že má zájem o oficiální návštěvu Ruska. "To, že vlastně nebyla nikdy oficiální návštěva českého prezidenta v Rusku, které je nepochybně v roce 2003 jinou zemí. . . , je evidentní. Myslím, že návštěvu musíme organizovat, tím ale neříkám, ve které chvíli by měla nastat," řekl dnes novinářům Klaus.

Na českého prezidenta a další účastníky summitu dnes kromě pracovního jednání čekal také společenský program. Slavnostně otevřeli například Sjezdový palác. Každá ze zemí se prezentovala vlastním kulturním vystoupením. Za Českou republiku podle Klausova mluvčího Tomáše Klvani vystoupil dětský folklórní soubor.

Hlavy států a vlád se také zúčastnily slavnostního otevření zrekonstruované Jantarové komnaty a zavítaly do slavné Ermitáže. [celá zpráva]

Pozvání přijal také Bush

Do Petrohradu zamířil dnes odpoledne na pozvání Putina také americký prezident George Bush.

Bush v pátečním rozhovoru pro ruskou televizi naznačil, že setkání obou státníků umožní navázání "strategického dialogu" mezi oběma zeměmi. "Myslím, že nejdůležitější věc, která vzejde ze schůzky s Putinem bude ta, že svět uvidí, že máme navzdory neshodám kolem Iráku vůli pokračovat ve spolupráci pro dobro našich zemí i pro mír na celém světě," řekl Bush pro televizní stanici Rossija.

"Dojde jistě k navázání strategického dialogu, nejen mezi Vladimirem a mnou, ale i mezi našimi vládami a agenturami, a to takovým způsobem, že ruský lid i Američané poznají, že pracujeme ve shodě na společných perspektivách," dodal.

Bushova návštěva Polska

Bush před svým odletem do Ruska absolvoval krátkou návštěvu Polska. Se svou manželkou Laurou ráno navštívil bývalé koncentrační tábory Osvětim a Březinka nedaleko Krakova. "Je to varování, jak lze zneužít moc, a proto je zapotřebí, aby lidi byli schopni postavit se zlu na odpor," řekl prezident novinářům, když se zastavil u ruin krematoria.

Po prohlídce bývalých koncentráků se Bush vrátil do Krakova, kde se ještě sešel se svým hostitelem prezidentem Alexandrem Kwaćniewským, s nímž posoudil vývoj americko-polských vztahů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám