Hlavní obsah

Kiska chce vyhrát parlamentní volby. Šance mu dávají, i když stranu teprve zakládá

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Do parlamentních voleb, které se budou konat na Slovensku příští rok, by mohl zasáhnout i současný prezident Andrej Kiska. Ten ve středu publikoval video, v němž potvrdil, že zakládá stranu, o čemž již dříve psala média. I když o jejím směřování neřekl Kiska takřka nic konkrétního, šance zřejmě má, jak napovídá nedávný průzkum agentury AKO.

Andrej Kiska oznamuje založení nové stranyVideo: facebook Andreje Kisky

 
Článek

„Slovensko chce změnu. Tyto volby jsme vyhráli, nyní musíme vyhrát parlamentní volby,“ uvedl Kiska v narážce na nedávné prezidentské volby, v nichž uspěla Zuzana Čaputová, již podporoval.

„Založím politickou stranu. Chci spojit slušné a ochotné lidi a změnit naši zemi k lepšímu,“ oznámil na videu Kiska.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Končící prezident Andrej Kiska blahopřál své nástupkyni

Nic bližšího k projektu neuvedl s tím, že prezident musí být nadstranický, a tak prý všechny další informace představí až po skončení svého mandátu. Mělo by se tak stát 17. června, 15. června se koná inaugurace nové prezidentky Čaputové.

Podle Denníku N by mezi Kiskovy nejbližší spolupracovníky v nové straně měla patřit například bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová. Součástí nové strany by mohla být také europoslankyně Jana Žitňanská a současný Kiskův mluvčí Roman Krpelan. „Kiska oslovil také starostu obce Spišský Hrhov Vladimíra Ledeckého,“ napsal Denník N. Starostovi této východoslovenské obce se podařilo integrovat místní Romy.

Nejdůvěryhodnější politik

Podle průzkumu agentury AKO je Kiska nejdůvěryhodnějším slovenským politikem a bodovat by mohl i na parlamentní scéně.

Průzkum na objednávku televize TA3 se konal ve dnech 27. až 28. března, 1000 respondentů odpovídalo na otázku: „Dosavadní prezident Andrej Kiska končí ve funkci. Ohlásil, že bude i nadále v politice aktivní. Pokud by založil stranu, volili, nebo nevolili byste ji v nejbližších volbách do parlamentu?“

Určitě ano odpovědělo 9 procent, pravděpodobně ano 31 procent, určitě ne 36 procent, pravděpodobně ne 19 procent a nevím 5 procent dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám