Hlavní obsah

Kazachstán chce žalovat britského komika

Novinky, CNN, Stanislav Dvořák
ASTANA

Britskému komikovi Sachovi B. Cohenovi z Ali G. show hrozí žaloba ze strany kazašského ministerstva zahraničí. Jeden z nejpopulárnějších televizních bavičů je na Západě proslulý svým drsným, politicky nekorektním humorem na hranici vkusu. Zesměšňuje hlavně Kazachstán, ale ve svých výstupech používá i češtinu.

Článek

Komik podle kazašských úřadů vytváří obraz Kazachstánu jako země, která je plná opilců, které baví jen pasení dobytka.

Cohen si vymyslel postavu kazašského moderátora Borata a využívá toho, že země je na Západě prakticky neznámá, k vytváření humorných i urážlivých scének. Při nich motá dohromady i různé slovanské jazyky, které nemají s Kazachstánem nic společného, a to včetně češtiny. Divákům, kteří se v cizích zemích příliš nevyznají, to nevadí.

Poté, co Cohen vystoupil na udělování evropských cen MTV (česky řekl např. Jak se máte?), už Kazachstánu došla trpělivost. Na místo bavič přiletěl v "kazašském" letadle s jednookým pilotem, který držel lahev vodky.

"Nemůžeme vyloučit, že pan Cohen pracuje na něčí politickou objednávku, zeměřenou na prezentaci Kazachstánu a jeho obyvatel urážlivým způsobem," uvedl mluvčí ministerstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám