Hlavní obsah

Kauza Guantánamo před Nejvyšším soudem USA

– WASHINGTON
Právo, aa, roš

Ústavností internace přes 600 zajatců z Afghánistánu a Pákistánu na námořní základně Guantánamo na Kubě se v úterý poprvé začal zabývat Nejvyšší soud Spojených států. Řízení zahájené z podnětu rodin šestnácti vězňů je choulostivou zkouškou politiky prezidenta George W. Bushe.

Foto: Jana Matějíková

ostrůvky vzniknou na těchto přechodech pro chodce

Článek

Včerejší řízení se soustředilo na otázku, zda zadržování cizinců zajatých v zahraničí a vězněných na Guantánamu vůbec spadá do jurisdikce amerických soudů.

Federální odvolací soudce Raymond Randolph totiž dříve rozhodl, že "suverenita námořní základny pronajaté USA je v rukou Kuby, a proto tam americké soudy jurisdikci nevykonávají".

Na Guantánamu "nejde o problém právního vakua, jak se to Washington snaží světu prezentovat", prohlásil právní expert OSN Španěl Enrique de Santiago. "Je to ve světě nejkřiklavější příklad porušování lidských práv, ponižování důstojnosti skupiny lidí a navíc na území cizího státu."

Případ projedná i komise OSN 

Na návrh Kuby se postavením zajatců bude dnes zabývat Komise OSN pro lidská práva v Ženevě. Havana navrhuje, aby USA komisi vysvětlily statut zajatců a případně souhlasili s inspekcí expertů OSN v táboře.

Z toho, že základnu "přeměnily na koncentrační tábor, kde nejsou respektována naprosto žádná práva", obvinil včera kubánský prezident Fidel Castro neadresně Spojené státy, když hovořil k výročí porážky Washingtonem připravené a podporované invaze na pláži Girón v roce 1961.

Až dosud se Havana k přítomnosti vězňů v Guantánamu stavěla jako k vnitřní záležitosti USA. Stanovisko Nejvyššího soudu USA rovněž určí, zda zařízení základny v Guantánamu může být ze strany USA považováno za svrchované. Základnu si USA od Kuby pronajaly před více než 100 lety na dobu neomezenou a měsíčně za ni nyní platí symbolických 34 dolarů (přes 900 Kč). Havana však peníze nepřijímá.

Drží je tu druhý rok bez obhájců

Na základně jsou muži z asi 40 zemí, kteří byli zajati během bojů pro podezření z členství v al-Kajdá nebo bývalém afghánském vládním hnutí Tálibán. Někteří z nich jsou mladší 18 let.

Mnozí jsou zadržováni již přes dva roky bez přístupu k právníkům a svým rodinám. Americká armáda je vyšetřuje a rozhoduje, kdo z nich stane před vojenským tribunálem. Desítky z nich byly sice propuštěny, ale Michael Ratner, šéf Střediska pro ústavní práva, která zajatce zastupuje, zdůrazňuje: "Každá uvězněná osoba by měla mít právo ověřit si zákonnost svého zadržení. Je to základní zásada, která je našim klientům odpírána."

Státní žalobce Theodore Olson nicméně trvá na tom, že věznění zajatců je zákonné, "jelikož američtí vojáci a jejich spojenci jsou v cizině nadále zapojeni do ozbrojených konfliktů proti bezcharakternímu, nekonvenčnímu a barbarskému nepříteli".

Reklama

Související články

USA propustí z Guantánama 140 osob

Spojené státy propustí v nejbližších týdnech 140 vězňů z kubánské základny Guantánamo. Muži, především zajatci z války v Afghánistánu, budou vydáni...

Američané stále vězní na Guantánamu děti

Na vojenské základně Guantánamo na Kubě jsou stále zadržovány mezi zajatci z války v Afghánistánu tři děti. Podle odhadu lékařů je chlapcům 13 až 15 let....

Výběr článků

Načítám