Hlavní obsah

Kaskadér, který na olympiádě v Londýně hrál Jamese Bonda, se zabil při letu

Kaskadér Mark Sutton, který při loňském seskoku z vrtulníku během slavnostního zahájení londýnské olympiády představoval Jamese Bonda, zahynul ve Švýcarsku. Stalo se to při parašutistickém volném pádu v oblečení wingsuit, připomínajícím křídlo, které umožňuje letět jako například na kluzáku.

Foto: Profimedia.cz

Mark Sutton (uprostřed) se chystá s ostatními kaskadéry vyskočit z helikoptéry jako James Bond.

Článek

Neštěstí se stalo ve středu, kdy 42letý Sutton skočil z vrtulníku spolu s ještě jedním společníkem z výšky 3300 metrů. Podle švýcarské policie narazil v rychlosti 200 až 250 kilometrů v hodině do horského hřebenu a byl na místě mrtev.

BEZ KOMENTÁŘE: Mark Sutton při svých letech v obleku wingsuit

Server Daily Mail uvedl, že zranění byla tak vážná, že vyšetřovatelé museli potvrdit Britovu identitu pomocí DNA testu.

„Zatím nevíme, co přesně způsobilo jeho smrt, je ale jasné, že byla okamžitá. Počasí bylo dobré, ale při tomto sportu je cílem letět co nejblíže k zemi nebo ke skalní stěně. Pokud to děláte v rychlostech kolem 200 km/h, prostor pro chybu je velmi malý,“ uvedl policista z kantonu Valais Jean-Marie Bornet.

Foto: Profimedia.cz

Mark Sutton jako James Bond a Garry Connery jako královna Alžběta II. přistávají na stadiónu v Londýně

Sutton byl součástí 20členného týmu, který pozval do Alp za účelem natáčení šéfredaktor online adrenalinové televize Epic TV Trey Cook. Letec, který vyskočil z vrtulníku společně se Suttonem, měl na helmě kameru. Smrtelná nehoda ale nebyla podle Cooka zaznamenána.

Cook dodal, že ačkoli je tým nehodou zdrcen, všichni se rozhodli skákat dál. Chtějí tím uctít Suttonovu památku.

Je to velmi nebezpečný sport

Z extrémních sportů patří létání ve wingsuitu k nejnebezpečnějším, protože jeho účastníci jdou kvůli adrenalinu do extrémního rizika. Každoročně jich řada přijde o život nebo skončí na invalidním vozíku.

Loni Sutton nahradil herce Daniela Craiga při nebezpečné části scénky seskoku Jamese Bonda s britskou královnou Alžbětou II. nad londýnským stadiónem. Inscenace vzbudila značný ohlas.

Reklama

Výběr článků

Načítám