Hlavní obsah

K vraždě Čecha v Dagestánu se přiznali dva místní muži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Český občan zavražděný v dagestánské oblasti Gumbetovski se stal obětí loupežného přepadení. Martin Kraus (30) cestoval v době útoku do Čečenska, kde chtěl začít podnikat. Pachatelé jej přepadli na horské cestě, kde ho těžce pobodali. Bezvládné tělo poté vhodili do tamější řeky. Oba útočníci se k činu už přiznali. Hrozí jim patnáct let vězení.

Foto: Leona Roháčková

Ozdobou Hubertských slavností bude i letos jelen se zlatým křížem

Článek

Krause nalezli tamější obyvatelé na břehu řeky Andijskaja-Kojsu nedaleko horské vesnice Čirkata v pátek. Na mrtvém těle byly zřejmé stopy po několika bodnořezných ranách.

Pachatelé se přiznali

Policie v pondělí zadržela dva muže z Botlické oblasti - Magomeda Gitinomagomedova (*1978) a Achmeda Magomedova (*1981) - podezřelé ze spáchání úkladné vraždy. Podle Českého rozhlasu u nich muži zákona zajistili také Krausův automobil volkswagen s českou poznávací značkou, v němž byla nalezena i velká část věcí patřících zavražděnému. Oba se již k činu přiznali. Hrozí jim nyní 15 let vězení.

Zavraždný Čech zanechal několik dní před svou smrtí na záznamníku moskevské odbočky ČTK vzkaz, že má informace "o případu jednoho nespravedlivě odsouzeného člověka v Moskvě". Podle rozhlasu mělo jít o Pavla Pavlíčka odsouzeného v Rusku za pašování hašiše k 1 roku vězení. Jeho mobilní telefon však hlásí, že volané číslo je dočasně odpojeno.

Mrtvý vezl značnou sumu peněz

Kraus o sobě v Dagestánu tvrdil, že je podnikatel, jenž se snaží proniknout se svými obchody také na Kavkaz. Jeho podniky zabývající se prodejem předmětů lidové tvorby údajně již úspěšně fungují mimo jiné na Ukrajině.

Do země přicestoval teprve pátého srpna. Ruské úřady tvrdí, že v době loupeže měl u sebe značnou částku peněz, a to jak v dolarech, tak v eurech. Peníze se ztratily a policie po nich pátrá.

Tělo vyplavila řeka po dvou dnech

Téměř dva dny trvala ruským úřadům průkazná identifikace zemřelého. V neděli už bylo jasno, na základě dokladů byl v zemřelém rozpoznán Martin Kraus, podle gazety.ru inženýr z ČR.

Přesnou příčinu jeho úmrtí v nejbližších dnech určí nařízená soudní pitva. Dagestánští kriminalisté však již nyní tvrdí, že musel být ve vodě několik desítek hodin, pravděpodobně dva dny. Je prý tedy téměř jisté, že k vraždě došlo na jiném místě, než se později našlo tělo, a to asi ve středu.

O novináře prý nešlo

Mluvčí dagestánského ministerstva vnitra Abdul Musajev rozhodně popřel, že by zavražděný pracoval v oblasti jako novinář. Tuto informaci přinesly ruské sdělovací prostředky v pondělí ráno.

Podle Musajeva se 30letý Čech v Dagestánu nacházel jako soukromá osoba. Neměl u sebe žádný novinářský průkaz a do Ruska přijel na základě tříměčního turistického víza. Krátce před smrtí byl zadržen policií, neboť v Dagestánu neměl registraci nezbytnou pro pobyt v této republice. Sdělil prý, že je obchodník a že se chystá přes Čečensko do Jižní Osetie.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám