Hlavní obsah

Johnsonovy výroky dohodě s EU rozhodně nepomáhají, zní z Irska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroky nového britského premiéra Borise Johnsona podle irského ministra zahraničí Simona Coveneyho „rozhodně nepomohly“ brexitovému procesu a nemohou být základem pro dohodu mezi Londýnem a zbytkem Evropské unie. Irský šéf diplomacie se takto vyjádřil po pátečním setkání s novým britským ministrem pro Severní Irsko. Dodal, že čtvrtek byl pro vyjednávání o brexitu velmi špatný den.

Foto: Handout, Reuters

Irský ministr zahraničí Simon Coveney.

Článek

„Zdá se, že (Johnson) učinil úmyslné rozhodnutí nasměrovat Británii na kolizní kurz s Evropskou unií a Irskem ohledně brexitových vyjednávání,“ citovala z Coveneyho komentáře agentura Reuters.

„Výroky britského premiéra včera (ve čtvrtek) v Dolní sněmovně tomuto procesu rozhodně nepomohly,“ uvedl dále ministr.

Johnson ve čtvrtek před britskými poslanci prohlásil, že pro ratifikaci podmínek britského odchodu z Unie je nutné z nich vyškrtnout takzvanou irskou pojistku. Mechanismus navržený kvůli zachování volného režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem podle premiéra zbavuje Británii „ekonomické nezávislosti a samosprávy“.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Premiér Boris Johnson během svého prvního premiérkého projevu v britském parlamentu

Johnson trvá na tom, že si přeje brexit s dojednanými podmínkami, podle Coveneyho ale jeho aktuální přístup k dohodě nepovede. „Budeme si muset počkat, jestli se vyjádření přicházející z Londýna v následujících týdnech nezmění,“ dodal irský šéf diplomacie.

Protokol o Irsku a Severním Irsku známý jako pojistka by Británii udržel v bezcelní zóně EU i po brexitu, na Severní Irsko by se podle něj dále vztahovala část pravidel jednotného unijního trhu. Začal by platit po přechodném období, které je rovněž součástí „rozvodové“ dohody, a to v případě, že by se v rámci dalších vyjednávání nepodařilo zajistit zachování „neviditelné“ hranice.

Podle Johnsona lze otázku režimu na irské hranici vyjasnit až po vystoupení z Unie. Představitelé EU ale varují, že i v případě brexitu bez dohody by bylo přijetí pojistky podmínkou pro zahájení rozhovorů o novém partnerství mezi Británií a evropským blokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám