Hlavní obsah

Johnsonova tečka z Twitteru: Brexit není konec, ale začátek

Odchod Británie z Evropské unie není koncem, ale začátkem a okamžikem národního obrození a změny. Na videozáznamu, který hodinu před brexitem zveřejnil na Twitteru, to řekl britský premiér Boris Johnson. Evropská unie se podle něj vydala směrem, který Británii už nevyhovuje.

Foto: Twitter, .

Boris Johnson ve svém brexitovém projevu

Článek

„Nejdůležitější věcí, kterou je třeba dnes večer říct, je, že tohle není konec, ale začátek," řekl britský premiér. „Toto je moment, kdy začíná svítat a kdy se opona zvedá k novému jednání v našem skvělém národním dramatu,” dodal.

Loučení s EU v britských ulicích: Nostalgie i pálení evropské vlajky

Evropa

Brexit je podle Johnsona i příležitostí využít „znovunabyté suverenity” a zajistit změny, které si lidé přejí. Těmi jsou podle předsedy vlády mimo jiné lepší kontrola migrace, rybolovu či uzavírání nových obchodních dohod.

Navzdory všem přednostem a kvalitám se podle Johnsona Evropská unie za posledních 50 let vyvinula směrem, „který naší zemi už nevyhovuje”.

Kolem pobrexitových podmínek studia v Británii panuje nejistota

Věda a školy

Britská společnost se teď podle premiéra dělí na tři části. Pro jednu z nich brexit představuje „okamžik naděje, okamžik, o kterém si mysleli, že nikdy nepřijde”. Druhá skupina pociťuje „úzkost a ztrátu”. Třetí částí britské společnosti, která je podle premiéra možná největší, se „začala obávat, že celá ta politická pře nikdy neskončí”.

Úkolem britské vlády je teď podle Johnsona zemi sjednotit a vést kupředu.

Reklama

Výběr článků

Načítám