Hlavní obsah

Jižní Korea oživuje plán pro případ útoku ze severu. Součástí je i zabití Kima

Jižní Korea oprášila deset let starý strategický plán v případě jaderného útoku Severokorejců. Zahrnuje zásahy jaderného arsenálu a atentáty na vedení země včetně Kim Čong-una. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un při projevu

Článek

Plán nazvaný „Kill Chain“ (Zabijácký řetězec) Jižní Korea poprvé navrhla před deseti lety. Nyní jej znovu propaguje prezident Jun Sok-jol, zvolený letos v březnu. Strategie by v případě jaderného útoku ze severu napadla úložiště střel a provedla atentát na vedení země. A to včetně diktátora Kim Čong-una.

Někteří experti ale strategii považují za riskantní, protože už její příprava povede ke zvýšení zbrojení, a naopak hrozbu jaderného útoku zvyšuje. Důvodem oživení plánů jsou podle odborníků pokračující raketové testy Severní Koreje.

Hrozba eskalace v jadernou válku

Podle analytika z americké organizace Carnegie Endowment for International Peace (Carnegieho nadace pro mezinárodní mír) Ankita Panday je přímá hrozba vůči Kim Čong-unovi destabilizující. „Chápu, proč Jižní Koreu láká poprava vedení (Severokorejců), ale vyhrožovat zabitím vedení státu s jaderným arzenálem je mimořádně nebezpečné,“ míní. „Kim má dobrý důvod věřit, že může v omezené míře použít jaderné zbraně, a stejně přežít.“

„Tohle je vojenský plán, který má největší šanci na úspěch,“ napsal Jeffrey Lewis, výzkumník Centra Jamese Martina pro studium zbrojení na Twitteru. „Ale je to zároveň plán, který může situaci nekontrolovatelně eskalovat a spustit atomovou válku. Politici by tomu měli říct: ‚Ne, děkuji‘.“

Hrozba zabitím může severokorejského diktátora vyprovokovat k agresivnějšímu jednání v možné krizi. Navíc lze i v případě Kimovy smrti převést kompetence k použití atomových zbraní komukoli jinému ve vojenském vedení.

V červenci administrativa jihokorejského prezidenta Sok-jola oznámila vznik Strategického velení, které zahrne právě strategie preventivních útoků a odvetných plánů vůči severnímu sousedovi. Souvisí s tím i zvýšené zbrojení – Jižní Korea doplní arzenál balistických raket, nakoupí stealth stíhačky F-35A a ponorky.

Na vině raketové testy i naléhání Američanů

Příčinnou oživení deset let starých plánů jsou podle Reuters pokračující testy balistických raket Severokorejců. Střely budou brzy schopny nést taktické jaderné zbraně, což by v případě napadení Jihokorejcům výrazně zkrátilo čas na odvetu.

Severní Korea dokončila přípravy na jaderný test

Zahraniční

Dalším důvodem je podle akademiků Iana Bowerse a Henrika Stalhanea Hiima snaha vyhovět závazkům Spojených států. Bývalý americký prezident Donald Trump tlačil na Jihokorejce, aby finančně podpořili přítomnost vojáků na Korejském poloostrově. USA nasadily asi 30 tisíc vojáků v bojové pohotovosti. Větší investice do armádního vybavení a strategických plánů můžou Američany přesvědčit, že Jihokorejci svou obranu nenechávají pouze na nich.

Efektivitu Strategického velení a plánu Kill Chain ale narušuje fakt, že by Severokorejci museli jakékoli preventivní nebo odvetné útoky konzultovat právě se Spojenými státy. Informoval o tom Reuters s odkazem na vysokého vládního úředníka USA.

Čína a Rusko vetovaly zpřísnění sankcí proti KLDR

Zahraniční

Severní Korea podle agentury AP letos provedla už 18 testů balistických raket. A to i přes rezoluci OSN o zákazu jaderného a raketového testování. Koncem května USA v Radě bezpečnosti OSN navrhly zpřísnění sankcí vůči Severokorejcům, vetovala to ale Čína a Rusko. Situace na Korejském poloostrově zůstává napjatá, obě země jsou formálně stále ve válečném stavu a uzavření mírové dohody je v nedohlednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám