Hlavní obsah

Již 81 obětí útoku v Grozném

ČTK, Jan Horák
MOSKVA

Počet obětí pátečního teroristického útoku v Grozném stoupl na 81. Oznámila to v pondělí ruská televize ORT, podle níž počet zraněných, z nichž 40 bylo dopraveno do Moskvy, dosáhl 152.V nemocnicích v Grozném, Mozdoku a Moskvě ještě zůstává 15 osob v těžkém stavu, a proto patrně není počet mrtvých konečný.

Článek

V Čečensku byl dnes za oběti útoku vyhlášen třídenní státní smutek. Zrušeny byly všechny zábavné akce, včetně oficiálních novoročních oslav.

Ještě v neděli večer předseda čečenské vlády Michail Babič řekl, že při výbuchu vládní budovy v Grozném bylo zabito 61 lidí. Připustil ale, že počet mrtvých může stoupnout. Někteří příbuzní odnesli své blízké z místa tragické události bezprostředně po explozi.

Putin: Teroristé nezvítězí

Ruský prezident Vladimír Putin na poradě v Kremlu nazval teroristický útok "pokusem o zmaření politického procesu orovnání v Čečensku". "Teroristé se o to pokoušejí nejbrutálnějšími metodami, ale nepodaří se jim to" zdůraznil prezident. Uložil policii a prokuratuře, aby důkladně prošetřily příčiny i způsob jeho provedení. Putin konstatoval, že ministerstva vnitra a obrany musejí z této tragédie vyvodit vlastní závěry.

Odškodné rodinám

Ruská vláda na svém pondělním zasedání rozhodla o materiálním odškodnění rodin obětí útoku. Každá rodina, jíž zahynul rodinný příslušník dostane jednorázovou pomoc ve výši 100 tisíc rublů a 14 200 rublů jako příspěvek na pohřeb (celkem asi 110 tisíc korun). Lidé, kteří byli při výbuchu těžce zraněni, dostanou 50 tisíc rublů, lehce zranění 15 tisíc.

Při pátečním útoku se dvěma vozidlům, v nichž bylo asi půldruhé tuny výbušniny, podařilo projet několika kordóny hlídek, jež měly zajišťovat bezpečnost v okolí vládní budovy. Náměstek generálního prokurátora Sergej Fridinskij v neděli prohlásil, že byl porušen zákon o ochraně a obraně komplexu vládních budov. V nejbližší době bude podle něj obviněno několik osob, jež jsou odpovědné za zanedbání ochrany.

Podle čečeského ministra vnitra Ruslana Cakajeva útok provedli tři muži "slovanského vzhledu", z nichž dva měli světlé vlasy, a mluvili rusky bez přízvuku. Zatím nebylo rozhodnuto, zda se budova čečenské vlády bude opravovat. Šlo o jeden z mála zrekonstruovaných objektů ve válkou zničeném městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám