Hlavní obsah

Jihoafrická vláda chce uzákonit polyandrii

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

S rozporuplnými reakci se setkal návrh vlády Jihoafrické republiky zlegalizovat právo ženy uzavřít manželství s více muži – tedy polyandrii. Informoval o tom britský server BBC News. Opak této praktiky – polygynie, neboli mnohoženství – už v zemi platí od konce minulého století. Uzákonění polyandrie způsobí svár mezi jednotlivými manžely a chaos v otázce otcovství, varují konzervativní politici.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

Jihoafrická republika má jednu z nejvíce liberálních ústav, co se týče manželství. Kromě legálních svazků stejnopohlavních párů umožňuje mužům v určitých přípech mít více manželství najednou.

Africké společnosti nejsou na skutečnou rovnoprávnost připraveny. Nevíme, co dělat s ženami, které nedokážeme ovládat.
Collis Machoko, expert na polygamii

Například oblíbený televizní moderátor a podnikatel Musa Mseleku má hned čtyři manželky. Přesto se mu nejnovější návrh vlády zrovnoprávnit tuto praktiku i pro ženy nelíbí.

„Tohle zničí africkou kulturu. Co bude s dětmi těchto lidí? Jak budou chápat svoji identitu?” ptá se Mseluku, který je hvězdou tamní reality show, která se točí právě okolo fungování jeho polygamní rodiny.

„Žena na sebe nedokáže vzít roli muže. To je nemyslitelné. To bude teď žena platit lobolu (obdoba věna, pozn. red.)? Bude si muset muž brát její příjmení?” pokládá další řečnické otázky Mseluku.

Zemřel zakladatel známé polygamní sekty, zanechal po sobě nejméně 38 manželek

Muži

BBC v článku cituje profesora Collise Machoka, který se tématu dlouhodobě věnuje. Podle něj se výhrady točí zejména kolem otázky „ovládání”.

„Africké společnosti nejsou na skutečnou rovnoprávnost připraveny . Nevíme, co dělat s ženami, které nedokážeme ovládat,” vysvětlil.

Návrh legalizace polyandrie je součástí dokument, kterým se vláda zavazuje k největší reformě zákonů o manželství od roku 1994, kdy byla ukončena vláda bělošské menšiny.

Polygamie - mnohomanželství, obecně účast muže či ženy ve více manželstvích
Polygynie - manželství, v němž jeden muž má více manželek
Polyandrie - manželství, v němž jedna žena má více manželů

Plno zásadních otázek

Konzervativní strany zastoupení v parlamentu ale s polyandrií nesouhlasí.

„Nastane situace, kdy jeden z těch mužů přijde a řekne: 'Trávíš většinu času s tím druhým a ne se mnou' a mezi těma dvěma muži vznikne konflikt,” varuje předseda opoziční Africké křesťanské demokratické strany reverend Kenneth Meshoe.

Na další potenciální problém upozorňuje muslimská strana Al-Jamah. „Umíte si představit, co se stane, když se narodí dítě: bude za potřebí více testů DNA, aby se přišlo na to, kdo je otcem,” podotýká lídr Ganief Hendricks.

Poslechněte si v přehrávači také epizodu podcastu Guláš s Rozvedenou matkou, která žije v polyamorním vztahu a prozradila řadu dalších pikantností ze života anonymní politické komentátorky.

Podcast Guláš

Pravidelný přísun rozhovorů, které nemají žádnou škatulku. Před kamerou se s moderátorem Kubou Štěpánkem objevují hosté ze širokého společenského spektra. Naladíte každý druhý čtvrtek na Podcasty.cz, Spotify nebo Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám