Hlavní obsah

Jeden z obviněných vypověděl, že vraždu Kuciaka objednal Kočner

• Aktualizováno
Právo, ivi

Zoltán Andruskó, jeden z obviněných z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, vypověděl, že vraždu objednal kontroverzní podnikatel Marián Kočner. Ve středu večer to uvedl Denník N s odvoláním se na zdroje z prostředí vyšetřování.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Policisté u domu zavražděného novináře Jána Kuciaka ve slovenské obci Veĺká Mača (snímek z února)

Článek

Kočner, který mimo jiné upoutal pozornost, když se v roce 1998 pokusil ovládnout komerční televizi Markíza pomocí pochybné bezpečnostní služby, je momentálně ve vězení kvůli falšování směnek v hodnotě 69 milionů eur (1,78 miliardy korun).

V úterý byl nečekaně eskortován z bratislavské věznice do Leopoldova. Za objednávku zmíněné vraždy obvinění zatím nečelí. Policie však proti němu podle Denníku N sbírá důkazy.

Kuciak psal o podezřelých transakcích Kočnera. Andruskó, který je obviněn jako zprostředkovatel vraždy, začal ve vězení spolupracovat s vyšetřovateli a řekl, že další obviněná Alena Zsuzsová mu prozradila, že vraždu si měl objednat Kočner. Podnikatel sice popírá, že Zsuzsovou zná, ale další svědci mluví o jejich propojení.

Kuciak například napsal, že Kočnerovy firmy připravily stát o milióny eur na dani z přidané hodnoty. Kočner novináři za články vyhrožoval, že začne sbírat „špínu“ na jeho rodinu. Kuciak podal na Kočnera trestní oznámení, ale policie případ odložila s tím, že se nejedná o trestný čin ani o přestupek.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pietní místo připomínající zavražděného novináře Jána Kuciaka

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili letos 21. února v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Podle policie byla motivem k vraždě Kuciakova práce.

Minulý týden zadržela policie čtyři osoby. Mají být mezi nimi vykonavatel vraždy i objednavatelka. Nad ní by mohl být ještě někdo další, možná právě Kočner. To však zatím prokázáno nebylo.

Video z policejního zásahuVideo: Policie SR

Reklama

Výběr článků

Načítám