Hlavní obsah

Jásir Arafat podstoupil první vyšetření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Palestinský vůdce Jásir Arafat, který je od pátku ve vojenské nemocnici v Paříži, se podrobil první sérii lékařských vyšetření. Přesné výsledky o jeho zdravotním stavu budou oznámeny již v pondělí.

Článek

Arafat se nachází v nemocnici Percy v Clamartu, která se specializuje na leukémii a další onemocnění krve. Krátce po svém převozu do nemocnice podstoupil transfúzi krevních destiček.

Na oddělení hematologie se jej ujal tým profesora Thierryho de Revela. Je na běžném pokoji jako ostatní pacienti, jen trochu lépe vybaveném.

Dosavadní vyšetření pětasedmdesátiletého Arafata prokázala, že trpí nedostatečností krevních destiček, podle předběžného vyšetření jde asi o leukémii.

Palestinské oficiální zdroje ale popřely, že by palestinský vůdce Jásir Arafat trpěl leukémií. Oznámil to Nabil abú Rudein v Paříži.

"Popíráme, co o Arafatovi uvedla CNN," prohlásil v sobotu Arafatův poradce Nabil abú Rudein. Během soboty totiž CNN potvrdila dřívější domněnky o nemoci palestinského vůdce. Arafatův zdravotní stav se prý naopak zlepšil.

Pokud se ale nakonec ukáže, že o leukémii jde, lékaři určí její přesný typ. Kromě toho rozhodnou o nejvhodnějším postupu při léčbě. Arafat by měl ve Francii zůstat čtyři až pět týdnů.

Respekt Francouzů

O tom, že Francie vyhoví palestinské žádosti a ujme se Arafatova léčení, rozhodl osobně prezident Jacques Chirac. S Izraelem to prý nebylo konzultováno.

Francouzské listy připomínají, že Francie vždy Arafata jakožto vůdce Palestinců respektovala a podporovala, a to i za cenu podezření, že není v blízkovýchodním konfliktu nestranná.

Muslimské organizace ve Francii rozhodnutí francouzských úřadů ujmout se Arafatova léčení uvítaly. Ústřední rada židovských obcí ve Francii (CRIF) uvedla, že se k "humanitární situaci" nebude vyjadřovat.

Reklama

Související články

Arafat se bude léčit v Paříži

Zdravotní stav palestinského vůdce Jásira Arafata (75) zůstává ve čtvrtek po večerní krizi nadále velmi vážný. Agentura DPA s odkazem na kancelář francouzského...

Výběr článků

Načítám