Hlavní obsah

Izraelské úřady chtějí zmařit svatbu premiérova vraha

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Izraelská vězeňská služba chce znemožnit svatbu Jigalu Amirovi, který v listopadu 1995 zavraždil tehdejšího premiéra Jicchaka Rabina a odpykává si trest doživotního vězení. Oznámení v tomto duchu přišlo jen den poté, co o úmyslu oženit se s ultraortodoxní přistěhovalkyní z bývalého Sovětského svazu v pondělí informoval druhý kanál izraelské televize.

Foto: Helena Svěcená

Roztocký zámek

Článek

"Ačkoliv v této věci ještě nebyla podána žádná žádost, vězeňská služba po ranní naléhavé schůzce rozhodla, že v budoucnu odmítne jakoukoliv žádost o tento sňatek," řekl novinářům šéf vězeňské služby Ja´akov Ganot.

Ještě v neděli večer úřady reagovaly na správu o chystané svatbě upozorněním, že podle stávající legislativy nelze žádnému vězni sňatek odepřít. Také Ofir Pines-Pac, poslanec Strany práce, v jejímž čele Rabin do své smrti stál, upozornil, že sám před dvěma roky inicioval zákon zabraňující předčasnému propuštění Amira z vězení; nepředpokládá prý tedy, že by v případě prominentního vězně přišla tak záhy další změna zákonů.

Podle čerstvých informací však právníci vězeňské služby chystají obranu proti případným stížnostem na znemožnění sňatku, jejímž klíčovým bodem má být tvrzení, že Amirova svatba by byla bezpečnostním rizikem.

Politická láska k teroristovi

Zdroje listu Ha´arec ve vězeňské službě vyjádřily obavu, že naplní-li se Amirovo právo oženit se, začne tím jeho postupné očišťování. Amir je přitom už dnes považován za hrdinu zejména u extremistických a rasistických skupin židovských osadníků na okupovaných palestinských územích.

Třiatřicetiletý židovský extremista Amir je držen na samotce a veškeré jeho konání sledují kamery. Podle včerejšího vyjádření jeho právníka má být svatba v dubnu, a jak již v neděli uvedla televize, za manželku si hodlá vzít ultraortodoxní židovskou imigrantku Larisu Trimboblerovou.

.: Larisa Trimboblerová. Foto: Reuters

Tato doktorka filozofie a matka čtyř dětí a se podle Ha´arecu nedávno rozvedla s jediným cílem - mít možnost vdát se za teroristu Amira, který chtěl atentátem na Rabina zmařit sbližování židovského státu s Palestinci.

Trimboblerová je přesvědčena, že Amir byl po své činu démonizován médii. Už asi rok si s ním telefonuje a dopisuje, přičemž velkou část jejich diskusí prý tvoří politické debaty.

Rabinova dcera skončila v nemocnici

"Zákon umožňující svatbu takovým odporným vrahům jako je Jigal Amir, musí být změněn," apeloval ráno v Izraelském rozhlase Juval Steinitz, vlivný poslanec vládního pravicového boku Likud. Ve stejném duchu se vyslovil Josi Sarid z opozičního levicového Merecu: "Musíme udělat vše, aby ke svatbě nedošlo." Poslanec stejné frakce Ran Cohen se domnívá, že "tak odporný vrah si nezaslouží ani sekundu radosti".

Saridova a Cohenova stranická kolegyně Zehava Gal Onová se ale vyslovila opačně: podle ní mají mít možnost sňatku i vrazi.

Největší dopady zatím kauza měla na dceru zavražděného politika Daliu Rabinovou-Pelosoffovou. Ta byla v neděli večer převezena se srdeční slabostí a bolestí v hrudníku do nemocnice a podle vojenského rozhlasu se tak stalo právě v souvislosti s informacemi o zamýšleném sňatku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám