Hlavní obsah

Izraelská střela zabila ve škole desetiletou Palestinku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAFÁH

Výbuch střely ve škole v uprchlickém táboře Rafáh nepřežila v pondělí desetiletá Palestinka. Její sedmiletá spolužačka byla při incidentu zraněna. Střelu vypálil na budovu tank izraelské armády.

Foto: B. Uhříček

Michal Ulrich a Alexandr Mašek

Článek

"Začala křičet a spadla na zem. Krvácela, a pak zmlkla. Ostatní dívky se rozutekly, snažily se schovat," popsal incident jeden ze svědků.

Informaci o nových obětech bojů mezi izraelskou armádou a Palestinci přinesly jako první lékařské zdroje z nemocnice v Rafáhu. Podle nich dívka Noran Deedová šla v době výbuchu nálože po chodbě školy, provozované Organizací spojených národů (OSN).

Tisková agentura AP dokonce uvádí, že žákyně ve chvíli exploze seděla ve školní lavici.

Střepina ji zasáhla přímo do tváře. Zemřela po několika minutách na místě. Její spolužačka, s níž se v době zásahu bavila, byla zraněna na ruce.  

Izraelské úřady k incidentu v Rafáhu uvedly, že jej prošetřují. Střela měla údajně vyjít ze stanoviště Termit vzdáleného zhruba 900 metrů od školy. Podle Tel Avivu vojáci reagovali na nepřátelskou palbu z uprchlického tábora. 

Schůzka Abbás a Šaron 8. února

Střety mezi vojáky a radikály v pásmu Gazy pokračují. Obě strany však o bojích na hranicích s Egyptem mlčí.

Nový palestinský prezident Mahmúd Abbás se snaží situaci v regionu zklidnit. Posílil proto o tisíce osob tamní palestinské policejní složky. [celá zpráva]

Abbás se má sejít s izraelským premiérem Arielem Šaronem 8. února. Reprezentant Palestinců bude na schůzce mimo jiné usilovat o propuštění osmi tisíc vězňů nebo o stažení židovských osadníků z Gazy do letošního léta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám