Hlavní obsah

Izrael zrušil 10 ilegálních osad na západním břehu Jordánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Deset nelegálních židovských osad na západním břehu Jordánu do úterního rána zlikvidoval Izrael v rámci prvních kroků nového mírového plánu. Agentura Reuters k tomu poznamenala, že odstraňování shluků karavanů na osamělých pahorcích, které začalo v pondělí, ovšem postavilo izraelského premiéra Ariela Šarona do přímé konfrontace s židovskými osadníky.

Foto: Kateřina Krušinová

Nikol Mrázová s bíglem Cleem z Panství Offenheim.

Článek

Právě Šaron totiž donedávna osadníky odhodlaně podporoval. Spokojeni nejsou ani Palestinci.

"Jde o teatrální a nevýznamný krok," prohlásil Nabíl abú Rudajná, politický poradce palestinského vůdce Jásira Arafata. Izraelský krok naopak uvítal americký ministr zahraničí Colin Powell. "Jsem rád, že Izrael plní závazky, které dal světovému společenství na summitu v Akabě," řekl s připomínkou vrcholné schůzky, na níž 4. června jednal prezident USA George Bush s Šaronem a s palestinským premiérem Mahmúdem Abbásem.

Ti na summitu jednali především o novém mírovém plánu, pro nějž se vžilo označení cestovní mapa a který počítá v první fázi s tím, že Izraelci zruší asi 60 nelegálních sídlišť, vzniklých od Šaronova nástupu do funkce v roce 2001. Na základě cestovní mapy by měl do roku 2005 vzniknout palestinský stát. Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění mírový plán podporuje 60 procent Izraelců, kteří souhlasí i se zrušením nelegálních osad.

Osadníci nesouhlasí

Jiného názoru jsou ovšem samotní osadníci, kteří tvrdí, že rušení jakýchkoli osad, i těch, k nimž nedala vláda povolení, znamená ústupek terorismu. Rada židovských osad v Judeji, Samaří a v Gaze, která zastupuje asi 220 tisíc osadníků na západním břehu Jordánu a v Gaze, proto předem oznámila, že za každý ze zrušených postů osadníci obsadí deset pahorků a založí zde osady nové.

Její předseda Benzi Lieberman prohlásil, že osadníci se nebudou pouštět do konfrontací s vojáky, ale vydají se v desetitisícových protestech do izraelských měst.

Nepokoje pokračují

Přes mírové snahy nadále pokračují v oblasti nepokoje. Izraelští vojáci v úterý ráno zabili Palestince na západním břehu Jordánu, který se pokusil uprchnout, když ho s dalšími třemi chtěli zatknout. Přes noc zatkli vojáci celkem deset Palestinců.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám