Hlavní obsah

Po izraelském náletu na Damašek dopadly trosky syrské antirakety u Tel Avivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Damašek
Aktualizováno

Izraelské letectvo v pátek brzy ráno podniklo útok na syrské hlavní město Damašek a jeho okolí. Syrská oficiální média nehlásí oběti, nálet podle nich způsobil jen škody na majetku. Trosky jedné ze syrských střel země-vzduch vypálených proti izraelským raketám ale dopadly u Tel Avivu. Izraelská armáda vojenský úder nekomentovala, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Syrská protiletecká obrana údajně zneškodnila střely údajně vypálené Izraelem

Článek

Izraelská policejní pyrotechnická jednotka odvezla trosky syrské střely země-vzduch z místa severně od Tel Avivu, uvedl server Jerusalem Post. Izraelské obranné síly potvrdily, že v pátek ráno byla vypálena syrská střela proti Izraeli, která vybuchla nad Středozemním mořem. Armáda poděkovala obyvatelům, že byli ostražití a trosek se nedotýkali.

Obyvatelé oblasti Guš Dan, kde se nachází i Tel Aviv, uvedli, že v noci slyšeli nad středním Izraelem výbuch. Žádné sirény se ale nerozezněly, protože podle stávajícího postupu se při explozi střely nad mořem alarm nespouští.

Zřejmě šlo o střelu, kterou vypálila syrská protivzdušná obran proti izraelským letadlům a raketám, jež mířily na Damašek směrem od Bejrútu.

Téměř všechno jsme zneškodnili, tvrdí Sýrie

Nálet aktivoval syrskou protivzdušnou obranu, uvedla syrská státní tisková agentura SANA s tím, že se podařilo zneškodnit téměř všechny střely vypuštěné izraelskými letadly. Ty, které dopadly na zem, způsobily materiální škody. Další média uváděla, že nad Damaškem byly slyšet exploze.

Exilová syrská organizace SOHR monitorující dění v zemi oznámila, že terčem byly vojenské objekty využívané milicemi podporovanými Íránem a spojené se syrským Střediskem na vědecké studie a výzkum.

Izraelská armáda své vojenské operace v Sýrii dlouhodobě nekomentuje. Obvykle se při nich zaměřuje hlavně na íránské cíle a na pozice libanonského Hizballáhu, který rovněž pomáhá syrské vládě a vyzbrojuje ho Írán.

Na začátku srpna izraelské letectvo zaútočilo i na jihu Libanonu, odkud na něj bylo odpáleno několik raket.

Reklama

Výběr článků

Načítám