Hlavní obsah

Izrael udeřil v Pásmu Gazy. Ostřelovali nás, hájí konec krátkého příměří

Izraelská armáda dnes časně ráno udeřila na vojenské cíle hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Odpověděla tak na předchozí obnovení raketového ostřelování jihu Izraele z Pásma Gazy. Oznámila to izraelská armáda s upřesněním, že její bojové letouny bombardovaly cíle v Pásmu Gazy v reakci na devět raket odpálených odtud radikály.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Bojový letoun Lockheed Martin F-35 izraelského letectva. (ilustrační foto)

Článek

„Je to reakce na teroristické akce, které během celého víkendu provedla organizace Hamás,” citovala z armádního prohlášení agentura DPA.

Armáda oznámila, že zasáhla 15 cílů Hamásu, včetně jeho vojenských táborů, muničních továren a námořních sil. Izraelské údery následovaly poté, co radikálové z Pásma v sobotu porušili několikadenní klid podél nepokojné hranice s Izraelem odpálením střel na izraelské obydlené cíle.

V sobotu navečer se v jižním Izraeli u hranice Pásma Gazy rozezněly sirény varující před možným raketovým útokem. Izraelská armáda poté oznámila, že z Pásma Gazy byly vypáleny dvě střely, z nichž jednu zachytil izraelský protiraketový systém Železná kupole a druhá dopadla na území Pásma Gazy. Celkem prý bylo z Pásma Gazy odpáleno devět raket.

Izrael a radikální palestinské hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy, zažily v minulém týdnu největší vzájemnou konfrontaci od roku 2014. Během úterka vypálily radikální skupiny z Pásma Gazy na Izrael 70 raket a dělostřeleckých granátů, izraelská armáda odpověděla útoky na 55 vojenských cílů v Pásmu Gazy.

Hamás následně oznámil, že uzavřel dohodu o příměří s Izraelem, izraelská armáda pak ve středu odvolala mimořádná bezpečnostní opatření v oblastech u hranice.

Nejnovější obnovení raketového ostřelování izraelského území radikály z Pásma Gazy a odvetné izraelské údery jsou hrozbou pro ohrožují další trvání tohoto neformálního příměří, konstatovala agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám