Hlavní obsah

Izrael se chystá na palestinské volby

– JERUZALÉM/RAMALLÁH

Izraelská vláda v neděli vyhlásila sérii opatření, jež mají zajistit hladný průběh prezidentských voleb v Palestině, které se konají 9. ledna. Izraelský premiér Ariel Šaron se zavázal, že Izrael udělá vše pro to, aby volby byly svobodné a spravedlivé.

Foto: Konopistě
Článek

Izraelské síly se stáhnou na 72 hodin z palestinských center a vybudují blokády kolem nich. Volbám bude přítomno několik set mezinárodních a palestinských pozorovatelů, kteří budou mít úplnou volnost pohybu. Palestinští policisté budou moci v palestinských městech u volebních místností nosit zbraně. Volby a kampaň se uskuteční i ve východní palestinské části Jeruzaléma.  Nebudou se tam ale smět konat demonstrace.

Armáda se zaměří na ochranu židovských osad a dostane zvláštní instrukce, jak postupovat v případě nějakého násilí v době kampaně a voleb.

Šaron upřesnil, že mezi stovkami pozorovatelů bude bývalý americký prezident Jimmy Carter a někdejší francouzský premiér Michel Rocard. Dodal, že někteří zahraniční pozorovatelé již do oblasti přijeli.

Abbás klade požadavky

Volební kampaň začala už v sobotu. V Ramalláhu uspořádal mítink i hlavní favorit Mahmúd Abbás, který nahradil Arafata v čele Organizace pro osvobození Palestiny.

Sice zdůraznil, že je pro mírové řešení situace na Blízkém východě, kde by měl vzniknout samostatný palestinský stát, ale vyslovil celou řadu požadavků vůči Izraeli. Především se má stáhnout ze všech území, která okupoval v roce 1967, a to včetně východního Jeruzaléma. Dále slíbil požadoval právo na návrat všech palestinských uprchlíků, kteří opustili své domovy při vzniku izraelského státu v roce 1948, a jejich potomků. Žádá také propuštění všech osmi tisíc palestinských vězňů včetně Marvána Barghútího, jenž je symbolem intifády. Abbás rovněž vyjádřil odhodlání pokračovat v protestech proti bezpečnostní zdi, kterou Izrael staví kolem západního břehu Jordánu.

Hamás uspěl politicky

V neděli se také konaly na západním břehu Jordánu komunální palestinské volby. V nich nejvíce uspělo hnutí Fatah, které získalo 200 z 306 křesel v 26 radách, vyhrálo v 16 okrscích. Poprvé však má v devíti radách většinu hnutí Hamás, které má v jedné dokonce deset z jedenácti křesel. Celkem získalo skoro čtvrtinu hlasů. Zbylá křesla obsadili nezávislí kandidáti. Volby budou 21. ledna pokračovat v pásmu Gazy. V dubnu se uskuteční jejich druhé kolo.

Zabiti bojovníci Hamásu

Izraelští vojáci v neděli zabili dva bojovníky radikálního palestinského hnutí Hamás, kteří se snažili nastražit bombu proti izraelské hlídce u hranice mezi Gazou a Izraelem. Sdělili to izraelští představitelé a potvrdil Hamás.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám