Hlavní obsah

Izrael kolabuje pod přívaly sněhu, přes sto let nic takového nepamatuje

– Jeruzalém • Aktualizováno

V Izraeli pátým dnem sněží. Podle tamních meteorologů napadlo nejvíc sněhu od roku 1879. V sobotu už sněžení začalo ustávat a do večera má skončit. Nezvyklé meteorologické podmínky připravily o život dva lidi a odřízly od elektřiny přes 35 000 domácností. Na pobřeží, v jižních oblastech země i na západním břehu Jordánu hodně pršelo a mnohá místa jsou zaplavená.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sněhová kalamita v JeruzaléměVideo: Reuters

 
Článek

Výše položený Jeruzalém zažil největší sněhovou bouři od roku 1953. Sněžilo také na severu Izraele, kde je od ostatních částí státu odříznuto na 40 obcí a měst.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Silnice v Jeruzalému po vydatné sněhové nadílce

V Lodu zemřelo roční dítě při požáru, který způsobil vadný radiátor. V Rišon Lecionu přišel o život muž při pádu ze střechy, které protékala a již se snažil opravit.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Palestinec se připravuje ve sněhu k modlitbě na Chrámové hoře v Jeruzalému.

Dvě hlavní silnice do Jeruzaléma zůstávají uzavřeny, od čtvrtečního večera jsou také zavřené školy. Železniční společnost v sobotu zdarma vypravila dva vlaky z Jeruzaléma přes Tel Aviv do Haify. I když se očekává, že přestane sněžit, mrazivé a větrné počasí má pokračovat.

Foto: Mohammed Ballas, ČTK/AP

Palestinská dívka při stavbě sněhuláka

Vodou je zaplavena také palestinská Gaza, kde bylo zapotřebí evakuovat několik set rodin. Kvůli srážkám je uzavřeno také několik silnic v Jordánsku a letiště v Ammánu zrušilo některé lety. Tamní civilní obrana musela pomáhat téměř 3000 uvízlým motoristům.

Sníh pokryl také Damašek a jihosyrskou Haru a ztěžuje život syrských uprchlíků v táborech v Libanonu. Nevyhnul se ani Egyptu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám