Hlavní obsah

Izrael asi Šarona označí za trvale neschopného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Již v úterý bude pravděpodobně izraelský premiér Ariel Šaron prohlášen za "trvale neschopného" výkonu funkce. Šaron se již třetí měsíc nachází v kómatu a jeho premiérskou úlohu dočasně převzal Ehud Olmert. Rozhodnutí o trvalé neschopnosti k výkonu funkce bude podle informací agentury AP signálem oficiálního konce Šaronovy vlády.

Článek

Šaron byl prohlášen za "dočasně neschopného" k výkonu funkce poté, co ho 4. ledna postihla rozsáhlá mrtvice. Jako úřadující premiér začal působit Ehud Olmert, který však na základě izraelské legislativy může tuto úlohu zastávat nejdéle 100 dní. Po skončení této doby musí být zvolen nový premiér.

Stodenní limit vyprší již tento pátek. Ve středu však začínají týdenní židovské svátky, a proto se oznámení o trvalé neschopnosti výkonu funkce očekává již v úterý. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Jacoba Galantiho by ovšem verdikt nevstoupil v platnost, pokud by se do konce zmiňované lhůty Šaronův stav zlepšil. To je však velmi nepravděpodobné.

Olmert a jeho strana Vpřed zvítězil v předčasných parlamentních volbách 28. března. Olmert, který v současnosti jedná o možné složení příští vládní koalice, by měl být oficiálně jmenován Šaronovým nástupcem.

Představitelé jeruzalémské nemocnice Hadassa, v níž Šaron leží, dnes uvedli, že stále probíhají diskuze o tom, zda by pacient měl být přesunut do zařízení pro dlouhodobě nemocné či ne. Experti tvrdí, že šance na jeho uzdravení jsou vzhledem k síle mrtvice a přetrvávajícímu kómatu velmi nízké.

Mluvčí nemocnice Ron Krumer označil Šaronův stav za "vážný, avšak stabilní"; jeho život podle něj není v bezprostředním ohrožení. Šaron prodělal několik operací.

Reklama

Související témata:

Související články

Bezvládného Ariela Šarona znovu operovali

Izraelský premiér Ariel Šaron podstoupil ve středu večer operaci břicha. Lékaři mu z břišní dutiny odsáli přebytečné tekutiny. Pacientův stav je podle stále...

Výběr článků

Načítám